Kaalin jalostajalle ensimmäinen uusi sertifikaatti

Elintarviketeollisuudelle kaalikääryleitä valmistava Vaissi Oy on puolen vuoden ajan rakentanut itselleen ISO 22000 standardin mukaista elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää. Työ sai sinetin, kun tanskalainen BVQI myönsi Vaissille Suomen ensimmäisen akkreditoidun ISO 22000 sertifikaatin huhtikuussa.

Elintarviketeollisuuden hallinta- ja laatujärjestelmille on pitkään odotettu yhtenäistä standardia. Standardi julkaistiin viime syksynä ja BVQI Denmark A/S sai lokakuussa ensimmäisenä sertifiointilaitoksena maailmassa akkreditoinnin ISO 22000 sertifiointipalvelulleen.

Vaissin toimitusjohtaja JYRKI LEIJALA kertoo, että aloite asiaan tuli ruotsalaiselta asiakkaalta, joka edellyttää kaikilta alihankkijoiltaan laatujärjestelmää. Leijala lupasi, että järjestelmä on vuoden sisällä rakennettuna.

– Viime kesänä kartoitimme eri järjestelmien sisältöä ja kysyimme suomalaisten asiakkaittemme mielipiteet asiasta. Suurin osa oli uuden ISO 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän kannalla. Järjestelmän rakentaminen Vaissi Oy:lle aloitettiin alkusyksystä.

ISO 22000 järjestelmän päämäärä on varmistaa tuotteiden turvallisuus. Järjestelmän pääkohdat ovat johtamisjärjestelmä, HACCP (vaarojen arviointi ja kriittisten pisteiden hallinta), tuotantohygienian tukiohjelmat ja vastavuoroinen viestintä.

Vaissin henkilökuntaa on koulutettu uuden järjestelmän toimintatapoihin. Yhtiöön on hankittu muun muassa tuotteiden läpivalaisujärjestelmä ja UV-valolla aikaansaatu puhdasilmajärjestelmä.

Viljelijästä teollisuusyrittäjäksi

Vaissi Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Jaakko Vaissi, joka tunnettiin 80-luvulla kaalinviljelijänä. Keuruun Haapamäellä olevalla Vaissin tilalla, on 107 hehtaaria peltoa ja 220 hehtaaria metsää. Kaalia viljeltiin enimmillään 20 hehtaarilla, kertoi Kauppalehti haastatellessaan maakunnan menestyjää keväällä 2005.

Kaalinlehtiä einesteollisuudelle ryhdyttiin työstämään vuonna 1972, kun kaalista oli runsaasti ylituotantoa. Idean oli poiminut Jaakko Vaissin isä Ilmari Vaissi käydessään Kalayhtymän laitoksilla.

Kauppalehti kertoi, että Vaissit luopuivat omista kaaliviljelmistä 80-luvun jälkipuoliskolla. Nyt kaalia ostetaan vuosittain 14 sopimusviljelijältä eri puolilta Suomea yhteensä 1,8 miljoonaa kiloa.

Kasvua alan muutoksesta Vaissin kaalibisnes on elänyt mukana suomalaisen elintarviketeollisuuden käänteissä. Muutos on tehnyt viljelijöistä teollisuusyrittäjiä.Kääryleiden teko Vaississa alkoi vuonna 2001, kun Findus päätti lopettaa tuotantonsa Suomessa. Vaissi Oy perustettiin vuonna 2004. Yhtiön liikevaihto oli ensimmäisellä tilikaudella 4,3 miljoonaa euroa ja tulos 600.000 euroa. Työntekijöitä on elokuusta maaliskuulle kestävänä sesonkiaikana 58, kertoi Kauppalehti.