Anssi Krannila:Omenatutkimus ei ole valmis

Omena-alan ”grand-old-man” Anssi Krannila sanoo, että omenalajikkeissa ja viljelytekniikassa on vielä paljon tutkittavaa. Monia lajikkeita on laskettu kauppaan keskeneräisenä, eikä jalostuksessa ole rupikestävyys ollut tavoitteena. Venäläisten lajikkeiden mahdollisuudet on jätetty huomioon ottamatta.

Hirvensalmen Taimisto tuottaa vuosittain 20.000 omenapuun vartetta. Tuotannossa on myös päärynä-, luumu- ja kirsikkapuita. Hedelmäpuulajikkeita taimistossa on yli 300.

– Puolet toimitamme piiskataimina viljelijöille ja loput menevät myymälöihin, postimyyntiin ja paikallismyyntiin, kertoo Anssi Karannila.

– Kärkituotteemme on nyt karhunvadelma ¤Sonja¤. Se on vanha suomalainen maatiaiskanta, lähtöisin Savitaipaleen seudulta. Se kypsyy aikaisin ja kukkii juhannusaattona kello 14, kun mennään saunaan ja avataan ensimmäinen kaljapullo.

– Teemme myös tuotekehitystä. Päärynälle etsimme sopivaa kääpiörunkoa. Ristipölytyksen vaativasta imeläkirsikasta teemme 2 – 3 lajikkeen perhepuun, sillä harva raskii useampaa kirsikkapuuta ostaa.

Krannila katsoo, että kääpiöpuiden viljelytekniikkaa ei ole vielä riittävästi selvitetty. – Leikkausohjeet ovat joka vuosi muuttuneet eikä lajikkeisto ole valmis.

Anssi Krannilan haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat –lehden numerossa 4/2006. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.