Mustakoskella kymppi rikki

Jorma Mustakoski on laajentanut kasvihuonetuotantoa jo neljälle paikkakunnalle ja yhteispinta-ala on kohonnut jo 10 hehtaariin. Suomen suurin tomaatinviljelijä on onnistunut toimimaan kannattavasti karsimalla kustannuksia. Välittömiä laajennussuunnitelmia Mustakoskella ei ole Suomessa, mutta katseet on suunnattu Viroon ja Venäjällä.

Mustakoski on pyrkinyt sijoittamaan puutarhat edullisten energialähteiden viereen. – Hyödynnämme täällä Kaskisissa Metsä-Botnian ylijäämälämpöä, jota pumpataan myös mereen. Kaskisen tontilla on vielä kolmen hehtaarin laajennusmahdollisuus, mutta meillä ei ole akuuttia laajennusvaihetta.

– Seinäjoen Puutarhassa hyödynnämme vieressä olevan Vaskiluodon voimalan lämpöä. Merikarvialla ja Karvialla poltetaan omissa lämpökeskuksissa turvetta ja puuta.

Karvialla kasvaa kirsikkatomaattia

Risto Mustakoski vastaa Karvian puutarhan viljelystä. Puutarhalla viljellään yli hehtaarin alalla kirsikkatomaattia. Tuholaiset torjutaan biologisin menetelmin.

Kirsikkatomaattilajikkeena on ’Conchita’. – Se on voimakaskasvuinen lajike. Yhdestä taimesta otamme kaksi latvaa, muutoin tulee liian isokokoista hedelmää. Taimi ei ole varrennettu, vaan juuri on samaa lajiketta, kertoo Risto.

Risto kertoo, että kirsikkatomaatin terttu pitäisi saada jakaantumaan, jotta satotaso nousee riittävän suureksi. – Kirsikkatomaatti vaatii yöllä riittävän kylmän, lähempänä 10 astetta, olevan jakson, jotta kukkaterttu jakaantuu.

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 4/2006 on laaja artikkeli Mustakoskien yritystoiminnasta. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.