Närpiöläinen kurkunviljelijä vuoden laatutuottajaksi

Närpiölöiset KURT ja MONIKA HARF on nimetty Kasvihuonevihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Harfit ovat erikoistuneet ympärivuotiseen kasvihuonevihannesten tuotantoon.

Kotimaisten Kasvisten valtakunnallinen Vuoden laatutuottajan tunnustus annetaan vuosittain yritykselle, joka tuottaa hyvälaatuisia tuotteita ja toimii laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Valinta julkistettiin torstaina ruotsinkielisen tuottajajärjestön ÖSP:n kevätkokouksessa Mustasaaressa.

Kurt Harf on ensimmäisiä ympärivuotisen kurkun viljelijöitä Suomessa. Lisävalon avulla kotimaisia kurkkuja pystytään tuottamaan myös keskitalvella.

Kurkun laatua ja määrää parannetaan uusimalla kurkkukasvusto useita kertoja vuodessa. Harfit vaihtavat kasvihuoneeseen nuoret, elinvoimaiset kurkuntaimet neljä kertaa vuodessa. Uudet taimet kasvavat vanhojen taimien rinnalla muutaman viikon ajan, jonka jälkeen vanhat taimet raivataan pois. Näin sadonkorjuu keskeytyy mahdollisimman lyhyeksi aikaa. Satoa korjataan kuutena päivänä viikossa, jotta kurkut voidaan kerätä mahdollisimman tasakokoisina. Tuotteet toimitetaan Närpiön Vihanneksen pakkaamoon, joka on viljelijöiden omistama osuuskunta.

Viljelmällä käytetään biologista tuholaistorjuntaa, jossa hyödynnetään tuholaisten luonnollisia vihollisia, kuten petopunkkeja ja petoluteita. Myös tuuletusluukkuihin asennetut hyönteisverkot vähentävät tuholaisten esiintymistä.

Yrityksessä on toteutettu sukupolvenvaihdos. Ulf-poika on siirtynyt vuosi sitten yrityksen palvelukseen ja kouluttaa itseään nyt yrityksen jatkajaksi. (Finfood)