Krappen tilasta vuoden omenatila

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Lohjalla sijaitsevan omenatila Krappen hedelmätuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Timo ja Sari Krappen omistamalla tilalla omenan viljely aloitettiin Timon isoisän toimesta jo 1920-luvulla. Nykyisille omistajilleen se siirtyi vuonna 1987. Tällä hetkellä omenaa viljellään yhteensä 7,5 hehtaarin pinta-alalla. Sen lisäksi on puoli hehtaaria vanhoja luumu- ja kirsikkapuita.

Valtaosa tilan omenapuista on istutettu nykyisen omistajan aikana 90-luvun puolivälin jälkeen alan parhaan nykytietämyksen mukaisesti. Kaikille uusille istutuksille on asennettu tihkukasteluputkisto, jolla voidaan varmistaa sadon hyvä laatu myös kuivina kesinä. Puut ovat matalakasvuisia, jolloin sadonkorjuu ja hoitotyöt on nopeampi ja helpompi hoitaa. Istuttamalla pienikokoisia, kääpiöivillä perusrungoilla varustettuja puita, saadaan puiden määrä ja samalla myös omenasato pinta-alaa kohti laadukkaammaksi ja suuremmaksi.
Tuholaistorjunnassa hyödynnetään ympäristölle haitattomia feromonipyydyksiä, jotka tuoksullaan houkuttelevat omenaa vioittavia omena- ja pikkuhedelmäkääriäisiä sekä pihlajanmarjakoita liima-ansaan.

Mahdollisimman virheettömiä omenoita tuoremarkkinoille

Pitämällä omenan ulkoisen laadun hyvänä voi varmistaa asiakastyytyväisyyden ja yhteistyön jatkuvuuden. Vain mahdollisimman virheettömät ykkösluokan omenat myydään tuoremarkkinoille ja lopuista valmistetaan tuoremehua. Mehu pakkautetaan litran pahvitölkkeihin ulkopuolisella ja markkinoidaan samoja kanavia kuin omenatkin. Mehua tuotetaan vuosittain noin 4000 litraa. Tilan omenat ja mehut toimitetaan itse suuriin marketteihin pääosin pääkaupunkiseudulle.

Tuoreus ja puhtaus kotimaisen omenan myyntivaltit

Tiheäistutusmenetelmällä perustetusta kasvustosta saadaan suurikokoista, laadukasta ja kauniisti värittynyttä omenaa. Kun laatu vain on kohdallaan, kuluttaja on valmis maksamaan kotimaisesta raikkaasta ja tuoreesta omenasta korkeamman hinnan, toteaa Timo Krappe. Kotimaiset omenathan voi ja kannattaa syödä kuorineen, sillä kuoressa ja sen alla on runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita.
Kotimainen omena on erikoistuote, jota tulee sen ohuen kuoren vuoksi käsitellä hellävaraisesti kaikissa jakelutien vaiheissa, muistuttaa Timo Krappe.