Sinnelöiden kukkatuotannolle tunnustusta

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Vantaalla sijaitsevan Sinnelän Puutarha Oy:n kukkatuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Pirjo ja Heikki Sinnelä aloittivat kukkaviljelyn Nurmijärven Nukarissa sijaitsevalla puutarhalla vuonna 1981 tuottaen mm. leikkoruusua ja ruukkukasveja. Vantaalla sijaitseva kasvihuoneyritys hankittiin vuonna 1989 ja tällöin päätuotteena oli neilikka. Suomen liityttyä EU:n jäseneksi neilikan tuotanto tuli halpatuonnin vuoksi kannattamattomaksi, joten tuotanto keskitettiin amppeleihin ja ryhmäkasveihin sekä kasvihuoneessa viljeltävään mansikkaan.

Sinnelän puutarha markkinoi tuotteensa sekä tukku- että vähittäismarkkinoille. Yritys on tunnettu mm. laadukkaista amppeleistaan, joiden tuotantoa on lisätty vuosi vuodelta.

Biologinen torjunta pitää tuholaiset kurissa

Suomessa kasvihuonevihannestuotannossa kattavasti käyttöön otettu biologinen torjunta on laajenemassa myös kukkaviljelyyn. Sinnelän kasvihuoneissa viljelykasveja vioittavat tuholaiset torjutaan ensisijaisesti biologista torjuntaa käyttäen, mikä tarkoittaa sitä, että kasvustoa vioittavien tuholaisten torjumiseksi kasvihuoneisiin levitetään niiden luontaisia vihollishyönteisiä kuten punkkeja syöviä petopunkkeja sekä kirvoja ja ripsiäisiä syöviä petoluteita.

Laatupalaute saadaan suoraan kuluttajilta

Ryhmäkasvit ja amppelit myydään suurelta osin suoraan kuluttajille, jolloin laatupalaute ja toiveet otetaan vastaan välittömästi. Ryhmäkasvien eli kesäkukkien lajivalikoima on hyvin laaja: mm. amppeleita, yksivuotisia köynnöksiä ja jopa erilaisia heinäkasveja, jolloin tarjolla on jokaiselle jotakin.

Ryhmäkasvien halpatuonti koetaan haasteena

Alkukesän päätuotteiden, ryhmäkasvien (ns. kesäkukkien) kotimaisuusaste on meillä edelleen hyvin korkea. Suomalaiset ryhmäkasvit ovat pääsääntöisesti reilun kokoisia, sillä voimakkaiden taimien etuina on nopea kasvuun lähtö ja näyttävien istutusten luominen nopeasti. Tästä huolimatta pienikokoiset ja halvoiksi hinnoitellut tuontitaimet ovat tulleet kilpailemaan asiakkaiden euroista, toteaa Pirjo Sinnelä.