Mansikalle tulossa kasvunsääde

Helsingin yliopistossa tehdyt kokeet mansikan rönsynmuodostuksen hillitsemiseksi ja haarottumisen lisäämiseksi ovat johtamassa uuteen viljelytekniikkaan. Nelisenkymmentä viljelijää ruiskuttaa ensi kesänä nuorille mansikkakasvustoille ¤Regalis¤ -merkkistä kasvunsäädettä.

Tutkija Timo Hytönen Helsingin yliopistosta kertoo, että proheksadioni-kalsiumin vaikutuksia tutkittiin aluksi kasvihuoneessa. Avomaalla kokeita tehtiin niin Viikissä kuin mm. Kaakkois-Suomen puutarhahankkeessa Lappeenrannassa.

– Vuoden 2004 kokeissa käsiteltiin avomaalla pieniä paakkutaimia kuukauden kuluttua istutuksesta. Syksyllä havaittiin, että käsitellyt mansikat olivat haaroittuneet kolme kertaa enemmän. Haaroittuminen lisää kukka-aiheiden lukumäärä.

Hytönen kertoo, että samalla havaittiin käsitellyiden taimien rönsymuodostuksen vähentyneen puoleen. – Se oli haluttu ilmiö, sillä rönsyt vievät elinvoimaa pääkasvilta ja satopotentiaali laskee.

– Seuraavana vuonna laskettiin kukintojen lukumäärän ja sadon kasvaneen 50 prosenttia. Marjakokoon käsittelyillä ei ollut vaikutusta. Koekentällä päästiin ¤Polka¤ -lajikkeella 720 gramman satoon taimea kohden.

– Kokeissa oli neljä lajiketta. ¤Polkan¤ lisäksi käsittelystä hyötyivät ¤Korona¤ ja ¤Elsanta¤, mutta ¤Honeoye¤ ei hyötynyt selvästi käsittelystä.

Kasvunsääteen kauppavalmisteen nimi on ¤Regalis¤. Sen valmistaja on Basf. Maahantuojana on Maatalous Kesko, joka on hakenut kokeilulupaa aineelle. Koetoimintaan mukaan lähteviä viljelijöitä pyydetään tekemään havaintoja aineen vaikutuksista.