Ruokaperunavarastot runsaat

Ruokaperunaa on tänä syksynä varastoissa runsaammin kuin kahtena edeltävänä syksynä, osoittavat Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken laskelmat.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna perunaa on varastoissa jopa 31,5 prosenttia enemmän, mikä selittyy perunan viljelyalan kasvulla ja hyvällä satotasolla. Kaikkiaan ruokaperunaa on nyt varastoituna lähes 242 miljoonaa kiloa. Sadon odotetaan säilyvän varastoissa normaalisti tai normaalia paremmin.

Varastoitu peruna kookasta

Varastoissa oleva peruna on kookasta, sillä puolet perunoista on halkaisijaltaan yli 50 millimetrin kokoisia. Kookasta perunaa on nyt enemmän kuin viime syksynä.

Viljelijöiden mukaan perunoiden lajittelutappiot ovat tänä vuonna olleet edellisvuosien suuruisia. Lajittelutappioita aiheuttavat eniten rupisuus ja mekaaniset vioitukset.

Tiken tiedot perustuvat ruokaperunan varastokyselyyn, joka tehtiin Manner-Suomen perunan ammattiviljelijöille lokakuun puolivälissä. Kyselyn toteuttivat ProAgria Maaseutukeskusten asiantuntijat, ja se tehdään vuosittain tammi-, maalis- ja lokakuussa. (Finfood)