Ruusunmarjaa enemmän hyötykäyttöön

Ruusunmarjan ravintosisältö on niin erinomainen, että sitä kannattaisihyödyntää nykyistä paljon enemmän, arvioidaan tuoreessa Maa- jaelintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuksessa. Ruusunmarjassa onC-vitamiinia jopa kymmenen kertaa enemmän kuin mustaherukassa.

Suomessa paljon koristekasvina käytetty kurtturuusu sopisi tutkijoidenmielestä monien elintarvikkeiden raaka-aineeksi, koska sen marjat ovatmiedon makuisia. Kurtturuusun marja sisältää kaikista elintarvikkeistaeniten C-vitamiinia eli noin 800 milligrammaa sadassa grammassa.

Ruusunmarjoissa on myös paljon E-vitamiinia. Vain joissain kasviöljyissä jasiemenissä on enemmän E-vitamiinia kuin ruusunmarjoissa. Beeta-karoteeniaruusunmarjoissa on saman verran kuin porkkanoissa ja lykopeenia enemmänkuin tomaatissa. Ruusunmarjoissa on runsaasti myös antioksidatiivisiaprosyanidiineja. Lisäksi ruusunmarjat sisältävät paljon kuituja, folaattejaja kivennäisaineista kaliumia ja magnesiumia.

Tutkijat ihmettelevätkin, että kiinnostus ruusunmarjojen tutkimiseen onollut laimeaa, vaikka ruusunmarja on suoranainen vitamiinipommi.