Helsingin Sanomain marraskuun Kuukausiliitteessä kerrotaan, että Espanjan Aurinkorannikolla kasvatetuissa talvitomaateissa maistuu riisto. Artikkelissa kerrotaan Almerian kasvihuonealueella asuvan kymmeniä tuhansia afrikkalaisia työntekijöitä alkeellisissa oloissa. He työskentelevät ainakin 5000 neliökilometrin suuruisella muovin peittämällä viljelyalueella.
Työntekijät ovat laittomasti Espanjaan tulleita 20-30 -vuotiaita miehiä, naisista useimmat ovat tienvarsibordelleissa. He ovat kyhänneet asumuksensa teiden varsilla lojuvista jätteistä: kasvihuonemuovista, pakkauslaatikoista, puulavoista ja metallilangasta. Hökkeleitä on noussut kaatopaikoille ja kasvihuoneiden muoviharson alle piiloon ulkopuolisten katseilta.
Artikkelin mukaan työntekijöiden juoma- ja kylpyvedeksi saa kelvata seisova kasteluvesi, joka on lannoitteiden, tuholaismyrkkyjen ja levien värjäämää. He ovat tulleet jopa 3000 kilometrin päästä ja maksaneet tuhansia euroja hengenvaarallisesta matkasta salakuljettajille. Afrikkalaiset ovat kuitenkin pettyneitä Euroopan tarjoamaan elintason, eivätkä haastateltavat ole voineet laittaa euroakaan kotiin.
Haasteltavat ovat allekirjoittaneet säilöönottomääräyksen. Kansalliskaarti varastoi halpatyövoimaa Almerian kasvihuonealueelle. Papereitta maassa oleskelevia kohdellaan kuin lainsuojattomia: työsopimuksia ei tehdä, työläisiä ei rekisteröidä, työaikoja ei kirjata, irtisanomisaikoja ei ole. Siirtotyöläiset kertovat, että heille on jätetty palkat maksamatta jopa kuukausiksi. Valittajat uhataan ilmiantaa viranomaisille.
Uudet tulijat Itä-Euroopasta polkevat palkkoja lisää. Koska etniset ryhmät ovat hintasodassa, lakkorintamaa ei synny. Osa viljelijöistä ostaa työvoiman suoraan salakuljettajilta, jotka tarjoavat lainoja kattamaan matkakulut. Jotkut siirtolaiset maksavat matkaansa työllään vuosia.
Artikkelin mukaan viljelijät pääsivät vuonna 1986 nauttimaan EU-tuesta. Vuosina 1993-1995 Espanja sai viisi miljardia euroa EU-tukea.
Artikkelin kirjoittajina ovat tutkija Marko Juntunen, joka on väitellyt marokkolaisten siirtolaisuudesta ja graafikko Ville Tietäväinen.