Puheenvuoro: Suomi edelläkävijäksi geenitekniikassa

– Suomen täytyy panostaa geeni- ja biotekniikkaan ja valmistautuatilanteeseen, missä geenimuunnelluilla tuotteilla kilpaillaan, ettei meillekäy kuin Mietaan Jussille, kun se lähti puusuksilla kilpailemaan, vaikkamuilla oli jo muovisukset, esittää tyrnäväläinen perunanviljelijä TIMOKAUPPI.

Kauppi puhui Maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä Geenimuuntelu jaruoka -seminaarissa Helsingissä perjantaina. Kaupin mielestä Suomen pitääpanna tavoitteet korkealla ja pyrkiä Euroopan edelläkävijäksigeenitekniikassa. Hän korostaa kuitenkin, että vauhdin säätelee kuluttaja.

– Kun Suomen kauppoihin alkaa tulla geenimuunneltuja tuotteita, ihmisettottuvat niihin ja asenteet muuttuvat, Kauppi uskoo.

Muuntogeeneillä lisää satoa ja laatua

Kauppi veikkaa, että ensimmäinen suomalainen geenimuunneltu elintarvike onperuna, jossa perunan omia geenejä on siirretty lajikkeesta toiseen. Samaanpäämäärään pyritään perinteisellä kasvinjalostuksella.

– Jos geenimuuntelulla saadaan tuottavuus paranemaan riittävästi, onselvää, että gm-peruna tulee markkinoille. Kolmannes perunanviljelyalastamme on tärkkelysperunaa ja siitä suuri osa meneepuunjalostusteollisuudelle. Ala on erittäin kilpailtu, joten olisi tärkeänostaa hehtaarisatoa. Geenitekniikka olisi nopea keino, Kauppi pohtii.

Geenimuuntelulla voidaan vaikuttaa myös perunan laatuun. Jos perunaansaadaan siirretyksi rutonkestävyyttä lisäävä geeni, voitaisiin vähentääruttoruiskutuksia, mikä säästäisi sekä kustannuksia että parantaisi perunanlaatua.
– Tällaisella lajikkeella olisi kysyntää, sillä ruttoruiskutuksetovat moninkertaistuneet.

Kauppi muistuttaa, että valvonta on keskeinen asia geenimuuntelunyleistymisessä. Valvonnan avulla pitää voida vakuuttaa kuluttajaelintarvikeketjun luotettavuudesta, mutta myös viljelijä, sillä viljelijäteivät pysty testaamaan lajikkeita itse, vaan ovat viranomaisten jatutkimuslaitosten tiedon varassa.