Perunasta ja rukiista uutuustuotteita

Kauhajoen Ruokamessujen Uutuustuote 2005 -kilpailujen voitokkaat raaka-aineet olivat ruis ja peruna. Vähittäiskauppasarjassa voittajiksi selvisi Pirjon Pakari Oy:n Ruiskakko ja suurkeittiösarjassa Kymppi-Maukkaat Oy:n imelletty perunalaatikko. Kilpailun toteutti Foodwest Oy Kauhajoen Ruokamessujen 15-vuotistaipaleen kunniaksi.

Ruiskakko vakuutti raadin vaaleaan leipään nähden korkealla ruispitoisuudellaan, runsaskuituisuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Lisäpisteitä sai myös tuotteen soveltuvuus erityisruokavaliota noudattaville.

Imelletty perunalaatikko sai puolestaan kiitosta hyvästä rakenteesta ja mausta. Valmistajan kekseliäisyydestä kertoo se, että tuote on markkinoiden ensimmäinen vastaava raakapakaste.

Tarkoituksena pk-yritysten innovatiivisuuden edistäminen

Kilpailu kohdistettiin suomalaisille pienille ja keskisuurille elintarvikejalostajille. Tarkoituksena oli edistää elintarvikealan pk-yritysten innovatiivisuutta sekä saada aikaan uusia asiakaslähtöisiä tuotteita turvaamaan yritysten kasvua ja menestymistä.

Voittajien valinnassa painotettuja seikkoja oli muun muassa uutuusarvo markkinoilla, tuotteeseen sisältyvä innovaatio, mahdollisuudet markkinamenestykseen ja aistinvarainen laatu. Myös hinta-laatusuhde, raaka-ainepohja, eettiset seikat, kotimaisuus sekä ravitsemukselliset näkökohdat painoivat vaa´assa.

Palkinnot jakoi Kauhajoen kaupungin yrityskummi, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja ANNIKA MÄYRÄ-MÄKINEN Raisio Yhtymä Oyj:stä. Arvosteluraati oli koottu eri alojen edustajista ajatellen kilpailun arvosteluperusteita ja alan tuntemusta eri näkökulmista.

Osallistujayritykset kattava otos elintarvikealalta

Kilpailuun ilmoittautui määräajan kuluessa 32 tuotetta. Tuotteiden pääraaka-aineita olivat erilaiset viljat, marjat, hunaja ja lihalaadut kuten lammas ja ankka. Kilpailuun tuotteitaan ilmoittaneet yritykset edustivat kattavasti koko Suomen pk-elintarvikeosaamista.

Kilpailuraati valitsi kesäkuussa finalistit, jotka saivat kesän aikana markkinoida itseään finalisti-statuksella. Finaaliin pääsi vähittäiskauppasarjassa ruiskakon lisäksi myös Virtasalmen Viljatuote Oy:n Vanilliini-hunajamuro ja Koivumäen Tyrnitarhan kehittelemä Tyrni Chutney.

Koivumäen Tyrnitarhan Tyrni Chutney valittiin myös suurtaloussarjassa finalistien joukkoon. Imelletyn perunalaatikon lisäksi suurtaloussarjan finaaliin pääsi myös Kontion Lihajaloste Oy:n Lampaan maksapatee. (Finfood)