Korkeaoja: Suomalaisessa ruuassa ei mitään hävettävää

Suomalaisen ruuan tuottamat makuelämykset eivät anna aihetta häpeään tehtäessä vertailua mihin suuntaan tahansa, painotti maa- ja metsätalousministeri JUHA KORKEAOJA puhuessaan Farmari Suomen Maatalousnäyttelyn avajaisjuhlassa torstaina. Ministeri huomautti myös, että tiettyjen Euroopan maiden johtajien lausunnot suomalaisesta ruuasta kertovat enemmän käyttäjistä kuin itse puheena olleesta asiasta. Korkeaojan mukaan puheenvuorojen jälkeinen keskustelu ja suomalaisen ruokakulttuurin arviointi on kuitenkin ollut tärkeää.

— Ruokakulttuuri on kokonaisvaltaista, eikä meidän tarvitse matkia muita, vaan tuoda esiin omat vahvuutemme, Korkeaoja sanoi. Ministerin mukaan suomalaiseen ruuanlaittoperinteeseen kuuluu yksinkertaisuus ja selväpiirteisyys. Hyvien raaka-aineiden makujen voi antaa tulla esiin sellaisenaan.

Ruokailutilanteille lisää arvostusta

Korkeaoja kuitenkin pohti, annetaanko Suomessa riittävästi arvoa ruokatilanteille ja osataanko täällä nauttia ruokailuhetkistä. — Tässä suhteessa suomalainen itsepalvelukulttuuri ei ehkä kestä vertailua monen Keski-Euroopan maan ruokailuperinteen kanssa.

Ministeri kantaa huolta myös perheiden yhteisten ruokailuhetkien vähentymisestä. — Myönteistä on kuitenkin se, että viime aikoina on herännyt yhä enemmän kiinnostusta laittaa hyvää ruokaa viikonloppuisin perheen yhteisin voimin. (Finfood)