Omena- ja marjasadosta odotetaan hyvää

Tämänvuotisista marjasadosta odotetaan hyvää. Vadelman satokausi käynnistyi viikko sitten lähes koko maassa. Lämmin ja aurinkoinen heinäkuu on saanut vadelmat kypsymään samaan aikaan eri puolilla maata, joten vadelman tarjonta on nyt parhaimmillaan. Vadelman satokausi uhkaa jäädä tavanomaista lyhyemmäksi, mutta sato arvioidaan määrältään hyväksi, Hämeessä ja Etelä-Savossa jopa erinomaiseksi. Alkusato on ollut laadultaan hyvä. Viljelmillä toivotaan satokaudeksi sateetonta säätä, sillä marjat homehtuvat helposti sateisella ja lämpimällä säällä.

Mansikan satokausi on päättymässä Pohjois-Suomea myöten. Pieniä määriä mansikkaa valmistuu myyntiin vielä elokuun ajan sadonajoitustaimia käyttävillä tiloilla. Sato oli kokonaisuudessaan määrältään ja laadultaan hyvä. Kuivuus tosin verotti marjakokoa satokauden lopussa kastelemattomilla viljelmillä. Satokauden lopun sateet heikensivät myös viimeisten mansikoiden laatua.

Herukoiden satokausi on käynnistymässä tällä viikolla Etelä-Suomessa. Herukoiden sadonkorjuun arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin ensi viikolla Pohjanmaata myöten. Herukoiden sadosta odotetaan laadultaan ja määrältään hyvää.

Kesäomenia päästään poimimaan pian

Etelä-Suomen omenatarhoissa päästään poimimaan kesälajikkeita Huvitus ja Pirja vajaan kahden viikon kuluessa. Valkea Kuulas, Melba ja Samo valmistuvat hieman myöhemmin. Kesälajikkeiden sadosta odotetaan määrältään ja laadultaan hyvää tai vähintään keskinkertaista Etelä-Suomen tarhoissa. Syys- ja talvilajikkeiden kehitys on kesken, mutta tässä vaiheessa satonäkymät ovat hyvät. Tänä vuonna omenatarhat säästyivät pihlajanmarjakoilta, sillä koit viihtyivät paremmin runsaasti kukkineissa pihlajissa.

Tuorevihannesten valikoima laajimmillaan

Tuorevihannesten valikoima alkaa olla laajimmillaan. Lehtivihannesten, eri kaalien, sipulien, avomaan kurkun, kesäkurpitsan ja herneen korjuu on täydessä vauhdissa. Sato on laadultaan ja määrältään hyvä.

Kesäporkkanan nostot alkavat tällä viikolla. Avomaan kurkku ja kesäkurpitsa ovat hyötyneet heinäkuun lämpimästä säästä, mutta salaateille lämmin sää on aiheuttanut jonkin verran laatuongelmia.

Alkukesän viileydestä ja heinäkuun helteistä huolimatta avomaanvihannesten kasvu ja kehitys on ollut hyvä. Heinäkuun lopun sateet olivat tervetulleita vihannesviljelmille. Tuholaiset eivät ole aiheuttaneet tänä kesä pahoja ongelmia. Varastoitavien vihannesten kasvu on kesken, joten lähiviikkojen sää ratkaisee sadon määrän ja laadun.