Mansikan säilyvyyteen pintakäsittelyllä parannusta

Mansikka maistuu kesällä, mutta säilyy harmillisen vähän aikaa. Mansikan markkinakelpoisuutta on kuitenkin mahdollista pidentää. Helsingin Teknillisen Korkeakoulun Bioprosessitekniikan laboratoriossa on nimittäin kehitetty esikäsittelymenetelmä mansikan säilyvyyden parantamiseksi. Menetelmä parantaa myös mansikan varastoinnin jälkeisiä prosessiominaisuuksia.

Menetelmän avulla mansikan kiinteys, maku ja väri saatiin säilymään käsittelemätöntä mansikkaa paremmin. Esikäsiteltyjen mansikoiden paino laski vain 7 prosenttia alkuperäisestä painosta kun käsittelemättömien mansikoiden paino taas laski puoleen alkuperäisestä. Menetelmälle onkin haettu patenttia. Tekniikan tohtori SALEM SHAMEKH on kirjoittanut aiheesta muun muassa Kehittyvä Elintarvike -lehteen.

Menetelmä perustuu yksinkertaiseen pintakäsittelyyn ja on täysin elintarvikekelpoinen.
Mansikoiden myynti- ja säilytysajan pidentyminen johtuu mikrobien toiminnalle tarpeellisen vapaan veden saatavuuden vähenemisestä. Tällöin myös haihtuminen ja soluhengitys vähenevät. Menetelmä tehoaa myös pakastuksen jälkeen, sillä mehu ei erotu varastoinnin ja prosessoinnin yhteydessä käsitellyistä mansikoista yhtä paljon kuin käsittelemättömistä.

Perinteinen esikäsittelymenetelmä ei pidä mehua marjan sisällä

Marjojen säilyvyyttä on perinteisesti pidennetty jäähdyttämällä marjat tai yhdistämällä jäähdytys suojakaasun käyttöön. Mansikan säilyvyyttä on koitettu parantaa myös ruiskuttamalla pelloille kalsiumkloridiliuosta ennen marjojen keruuta.

Kalsiumkloridiliuosta voidaan lisätä mansikkaan joko pektiinimetyyliesterin kanssa tai ilman myös esikäsittelyvaiheessa ennen pakastusta. Tällöin lisätään myös sokereita kuiva-ainepitoisuuden lisäämiseksi. Mehua ei tällöinkään saada pysymään marjan sisällä vaan se erottuu marjasta sulatuksen jälkeen. (Finfood)