Pirkka-naposteluporkkanasta Vuoden Suomalainen Elintarvike

Pirkka-naposteluporkkana on valittu Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi. Elintarviketeollisuusliiton järjestämän kilpailun voittoja on tullut puutarhasektorille aiemminkin, kuten viime vuonna, jolloin kilpailun voitti Pakkasmarjan MarjaPuree! –tuotesarja. Ruokakeskon valmistuttama naposteluporkkana kilpaili jälkiruoka- ja välipalasarjassa, jossa se ylsi Vuoden Tähtituotteeksi ja voitti samalla koko kilpailun. Naposteluporkkanan tavarantoimittaja on forssalainen Karotia Oy.

Elintarvikealan asiantuntijoista ja vaikuttajista koottu raati luonnehti Pirkka-naposteluporkkanaa seuraavasti: maukas ja terveellinen tuote mitään lisäämättä ja poistamatta, makeiset mieleen tuova pakkaus innostaa lapset ja aikuiset napostelemaan porkkanoita vähemmän terveellisten tuotteiden sijaan, tuote sopii laajalle kuluttajajoukolle ja valloittanee myös uusia porkkanan kuluttajia, osuva tuote aikana, jolloin lasten liikalihavuus on lisääntynyt.

Raati piti myös idearikkaana naposteluporkkanan markkinointia, johon sisältyy Keskon arvojen mukaista yhteiskuntavastuullisuutta. Porkkanat lanseerattiin viime vuoden maalis-huhtikuussa K-ruokakauppiaiden ja Nuoren Suomen yhteistyössä järjestämän liikuntakampanjan yhteydessä. Kampanjaan osallistuneiden koululaisten vanhemmilla oli mahdollisuus hakea K-ruokakaupoista veloituksetta Pirkka-naposteluporkkanapussi. Kuukauden aikana kaupoista noudettiin noin 200 000 porkkanapussia.

Pirkka-naposteluporkkanoiden kysyntä ylitti odotukset, ja tuotanto kaksinkertaistettiin jo ensimmäisen puolen vuoden aikana. Kysyntä on jatkunut niin kovana, että raaka-ainetta on jouduttu tuomaan loppukaudella Hollannista. Kotimaisen naposteluporkkanan viljelyä lisätään nyt merkittävästi ja saatavuus pyritään takaamaan ympäri vuoden.

Vuoden Suomalainen Elintarvike -palkinto on jo toinen merkittävä tunnustus Pirkka-naposteluporkkanalle. Viime vuonna Painonvartijat palkitsi naposteluporkkanat Vuoden Kunniakirjalla.

Karotia Oy:n omistaja on forssalainen maanviljelijä Arto Hyytiäinen. Hän valmistaa omalla tuotemerkkillä Baby-porkkanoita, jotka ovat sama tuote, kuin Pirkka naposteluporkkana.