Uusi Puutarha-Sanomat ilmestynyt

Puutarha-Sanomat –lehden neljäs numero tänä vuonna on tilaajilla. Lehdessä on jälleen monipuolinen ja mielenkiintoinen sisältö. Viljelijähaastatteluja on kymmenkunta ja yksi kaupan haastattelu. Lehdessä on ajankohtaiset jutut varhaisperunan ja varhaisvihannesten kylvöistä.

Kesäkukkakauppaa käsitellään kahdessa reportaasissa. Loppilainen Männistön puutarha kukittaa Etelä-Suomen ryhmäkasveilla. Muuramelainen Jaakonmäen puutarha valmistaa äitienpäiväksi perinteistä äitienpäiväruusua.

Ostovoima valuu kaupungin keskustojen ulkopuolelle sijoittuviin hypermarketteihin. Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva Spar-kauppa panostaa palveluun, jolla kauppa vastaa kilpailuun, kertoo kauppias Peter Svahn Puutarha-Sanomat –lehdessä.

Ikaalisten puutarhalta ovat tulossa luomupaprikat kauppoihin. Yrityksen pääomistajaksi on tullut Ari ja Heidi Kulmanen, kertoo hortonomi Tauno Burmoi, jolla on vaimoineen 49 % osuus yhtiön osakkeista. Satotukku Oy:n toimitusjohtaja Tomi Hakkarainen sanoo Puutarha-Sanomissa julkaistussa artikkelissa, että kasvihuoneissa viljellyt luomutuotteet ovat ulkoiselta laadultaan jopa parempia kuin tavanomaisesti viljellyt tuotteet.

Kasveillakin on salarakas, todetaan MTT:n kehittämästä sienijuurisiirrosteesta. Kysessä on vanha tuttu mykorritsailmiö, jossa kasvi ja sieni ovat symbioosissa. Vanhempi tutkija Mauritz Vestberg on tiiviin tutkimustyön tuloksena löytänyt parhaimmat sienikannat, jotka ovat nyt Myko Ymppi –tuotteessa.

Kari Haiko pääsi varhaisperunan istutukseen Lemillä jo huhtikuun 6. päivä. Juvalainen Jyrki Karhinen puolestaan aloitti kaalin istuttamisen huhtikuun puolivälissä. – Ei pakkanen pelota, sanoo Karhinen, kun säätiedotus lupaa takatalvea.

Puutarha-Sanomat – Trädgårdsbladet –lehti sisältää myös ruotsinkielisiä artikkeleita, joista on yhteenveto suomeksi. Sune ja Jaana Snickars ovat vaihtaneet kasvihuonevihannesten viljelyn mansikan viljelyyn. Olav Andtfolk toteaa kimalaisten käyttämisen tomaattihuoneessa olevan erityisen hyödyllisen. Hortilabin Monica Sirén kehottaa ottamaan samanaikaisesti näytteet kasvualustasta ja kasvista sekä raakavedestä, jos taimet voivat huonosti.

Uudessa lehdessä ovat seuraavat artikkelit:

Männistön puutarha kukittaa kesä-Suomea
Keskustan kauppa tarjoaa palvelua
Luomupaprikat tulevat kauppoihin
Sienijuuresta potkua puutarhakasvien viljelyyn
Bytte grönsaksodlingen mot jordgubbar
Perinteistä ruusua äitienpäiväksi
Varhaisperunaa Lemiltä
Varhaiset jo vauhdissa – Siikliä juhannukseksi
Kaalia maahan, vaikka takatalvi uhkaa
Humlorna – effektiva pollinerare
Luomun ei tule hävetä ulkonäössä
Hortilab – från vetenskap till vetskap

Voit tilata lehden oikeasta palkista klikkaamalla.