Nisuloille marjatuotannon laatutunnustus

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Hämeenkoskella sijaitsevan Maijalan tilan marjatuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Seppo ja Mirja Nisulan omistama marjatila tunnetaan yhtenä marjatuotannon uranuurtajista. Mansikan tuotanto aloitettiin tilalla 1970-luvun alkupuolella ja siitä lähtien marjatuotanto on ollut tärkeä osa maatilan toimintaa. Mansikkaa viljellään tuoremarkkinoille noin 7 hehtaarin pinta-alalla. Sen lisäksi on 2000-luvun alussa istutettua pensasmustikkaa hehtaarin verran. Tilalla viljellään marjojen lisäksi myös viljaa ja sokerijuurikasta sekä kasvatetaan sikoja.

Tunnustusta sekä tuotteista että toiminnasta

Pitämällä marjojen ulkoisen laadun hyvänä varmistetaan asiakastyytyväisyys ja yhteistyön jatkuvuus. Marjojen ulkoinen laatu on Nisuloilla tiukassa seurannassa siinä vaiheessa kun pellolta marjavasuihin kerätty marja siirretään myyntipakkauksiin. Jo poimintavaihekin on tarkassa seurannassa työnjohtajan ohjatessa poimijoiden toimintaa. Kullekin poimijalle voidaan antaa välittömästi lisäohjeita, mikäli marjojen laadussa on huomauttamista. Kun lopullinen laatu on tilalla harvojen käsissä, voidaan päästä hyvään lopputulokseen, toteaa Seppo Nisula.

Vuoden laatutuottajan nimeäminen on tunnustus paitsi laadukkaasta lopputuotteesta, myös laadukkaasta toiminnasta. Maijalan tila on ollut vuosien ajan aktiivisesti mukana koko marja-alaa hyödyttävässä lajiketestauksessa, jossa on etsitty uusia entistä parempia mansikkalajikkeita. Uudet lajikkeet saavat kiitosta Seppo Nisulalta.

Marjajalosteita omasta mansikasta

Marjaruuhkaa on voitu purkaa kiireaikoina toimittamalla marjaa pakastettavaksi myöhempää suurtalousmyyntiä varten. Myös mehuja on teetetty ulkopuolisella mehustamolla sellaisista marjaeristä, joiden ulkoinen laatu ei ole ollut tuoremarkkinoille riittävän hyvä.

Tuoreus ja maku kotimaisen mansikan myyntivaltit

Itsepoiminnan lisäksi Maijalan tilan marjaa kerätään tilamyyntiin ja jälleenmyyjille. Aamulla kerätty ja nopeasti jäähdytetty tuote pääsee kuluttajien naposteltavaksi usein saman päivän aikana, kertoo Seppo Nisula. Kun ketju viljelijältä kuluttajalle on mahdollisimman lyhyt, saa kuluttaja marjat niiden ollessa maukkaimmillaan. Niin kauan kun mansikka valitaan maun perusteella, ei kotimaisen mansikan menekistä tarvitse olla huolissaan, toteaa Seppo Nisula.