Ruposten porkkanatila vuoden laatutuottajaksi

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Heikki ja Maija-Riitta Ruposen Hausjärveltä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Yhdistyksen laadunseurannan ja tukkuliikkeiltä saadun palautteen perusteella Ruposet tuottavat vuodesta toiseen tasaisen laadukasta porkkanaa. Kaikki viime vuosina yhdistyksen laadunseurannassa läpikäydyt porkkanaerät ovat täyttäneet ensimmäisen laatuluokan laatuvaatimukset. Tuotteet välittäviltä tukkuliikkeiltä Ruposet saavat tunnustusta myös täsmällisestä ja luotettavasta yhteistyöstä.

Porkkananviljely aloitettiin Ruposilla vuonna 1952, jolloin Heikki Ruposen isä Pentti Ruponen viljeli porkkanaa ensimmäisen kerran myyntiin. Siitä lähtien porkkanaa on viljelty katkeamattomasti. Säännöllisellä viljelykierrolla ja maan kasvukunnon ylläpitämisellä on voitu varmistaa tuotannon jatkuvuus ja korkeatasoisuus.

Yrityksen vetovastuu siirtyi Heikille ja Maija-Riitalle vuonna 1995, mutta Pentti Ruponen ja hänen vaimonsa Hely osallistuvat edelleen yrityksen toimintaan kiireisimpinä aikoina ja tarpeen vaatiessa. Yrityksessä viljellään porkkanaa nykyisin 22 hehtaarin pinta-alalla ja tuotteet markkinoidaan tukkuliikkeiden kautta vähittäiskauppoihin. Vuosittain vähittäismarkkinoille toimitetaan noin 900 000 kiloa porkkanaa.

Heikki Ruponen korostaa tasaisen tuotelaadun merkitystä. Tuotteiden laadusta ei voi tinkiä markkinatilanteiden vaihdellessa, sillä kuluttajien ja kaupan luottamus on säilytettävä. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan kotimaisesta tuotteesta ulkomaista tuotetta korkeampaa hintaa, joten sen on oltava myös maultaan ja ulkoiselta laadultaan moitteetonta, toteaa Heikki Ruponen.

– Kotimaisen porkkanan hienon maun ylläpitäminen on haaste koko kasviksia käsittelevälle ketjulle, sillä porkkana on tuoretuote, joka tulisi saada nopeasti tuottajalta kuluttajalle. Pakkauksiin merkitään pakkausajankohta helpottamaan tuotteiden vaihtuvuuden seurantaa, sanoo Heikki Ruponen.

– Tänä vuonna porkkanat loppuivat jo jouluna, sillä viime vuoden sateet veivät 40 prosenttia sadosta, kertoo Heikki Ruponen.