EU puuttuu roskaruuan mainontaan lapsille

EU on varoittanut elintarvikeyrityksiä roskaruuan mainostamisesta lapsille ja kehoittanut merkitsemään elintarvikkeet selkeämmin. Elleivät yritykset ryhdy tähän vapaaehtoisesti, EU puuttuu asiaan lainsäädännöllisesti. Näin kertoi EU:n terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari MARKOS KYPRIANOU Financial times -lehden haastattelussa.

Kyprianou vaatii elintarviketeollisuudelta merkittäviä sitoumuksia vuoden sisällä.
Asiasta on puhuttu EU:ssa, elintarviketeollisuudessa ja terveysviranomaisten taholla viime vuodesta lähtien. Seuraavien kuukausien aikana asiaan odotetaan kuitenkin aiempaa vakavampaa paneutumista.

Roskaruokana pidetään elintarvikkeita, jotka sisältävät paljon sokeria, suolaa ja rasvaa. Lasten lisääntyvän lihavuuden ajatellaan johtuvan suurelta osin roskaruokien syömisestä.

Toimintasuunnitelma maaliskuussa

Kyprianou suunnittelee julkaisevansa maaliskuussa toimintasuunnitelman, jonka pohjalta EU koittaa vauhdittaa neuvotteluita lihavuuden vähentämiseksi. Kyprianoun mukaan elintarviketeollisuuden ensireaktiot ovat olleet hyvin rohkaisevia.

Yhdysvalloissa elintarvikeyritykset ovat jo taipuneet paineen alla ja vetäneet joitain mainoksia pois julkisuudesta. Toisia mainoksia taas on muutettu niin, etteivät ne houkuttele nuorimpia kuluttajia.

Lihavuudesta epidemia

Euroopassa ollaan yhä huolestuneempia väestön lisääntyvästä lihavuudesta. Erityisesti lasten ja nuorten lihavuus yleistyy. Asiantuntijoiden mukaan lapsista melkein 25 prosenttia on lihavia EU:n alueella.

Lihavuuteen liittyvät sairaudet, kuten sydäntaudit ja diabetes, ovat samalla lisääntyneet nostaen terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kustannuksia. (Finfood)