Ruusunmarjojen ravintosisältö huippukorkea

Ruusunmarja on osoittautunut erittäin hyväksi C-vitamiinin, E-vitamiinin, karotenoidien ja prosyanidiinin lähteeksi. Tutkimuksen kohteina olleiden kahden ruusulajikkeen, kurtturuusun ja koiranruusun, ravintoainesisältö yllätti tutkijat.

— Kurtturuusu sisälsi C-vitamiinia nelinkertaisesti tyrniin verrattuna, kertoi Miehikkälän kunnan maaseutuasiamies SEPPO HONGISTO. Lisäksi vain joissakin kasviöljyissä ja siemenissä on enemmän E-vitamiinia kuin tutkituissa ruusunmarjanäytteissä.

Beeta-karoteenin pitoisuudet olivat marjoissa porkkanan luokkaa ja lykopeenia oli jopa enemmän kuin tomaateissa.

Ravintoaineiden lisäksi tutkijat löysivät ruusunmarjasta myös melko paljon kuitua, folaatteja ja joitain kivennäisaineita. Kurtturuusun siemenet sisälsivät öljyä noin 16 prosenttia.

Mieto maku sopii moniin erilaisiin elintarvikkeisiin

Vaikka ruusunmarjojen ravintoainesisältö on erinomainen, niitä hyödynnetään nykyisin vain vähän. Suomessa paljon koristekasvina käytetty kurtturuusu sopisi miedon makunsa vuoksi erilaisten elintarviketuotteiden raaka-aineeksi.

Nykyisin ruusunmarjaa käytetään muun muassa lasten ruuissa ja jogurteissa. Hongiston mukaan varsinkin kurtturuusu on maultaan niin mieto, ettei tarvitse välttämättä edes sokeria seuralaisekseen. Ruusunmarjaa on kokeiltu muun muassa energiapatukkaan, ruusumehuun ja hilloihin.

Tällä hetkellä kaikki elintarvikkeissa käytettävä ruusu on Hongiston mukaan tuontitavaraa. Ruusunmarjaa tuodaan Chilestä ja Unkarista. Suomessa ruusunmarjaa ei viljellä, ainoastaan Ilomantsissa on koeviljelmiä.

Tavoitteena saada ruusu maatalouden tuotantokasviksi

Hongiston mukaan tavoitteena on, että ruususta tulisi maatalouden tuotantokasvi, jota kasvatettaisiin herukoiden tapaan ja korjattaisiin puimurilla. Hongisto kertoo, että tuotanto pyörähtäisi käyntiin heti, kun vain löydetään yrittäjä jatkojalostamaan kiulukoita.

Hongisto kertoi, että hän on kypsytellyt ajatusta ruusun kiulukoiden hyödyntämisestä jo kymmenisen vuotta.

Ruusunmarjojen ravintosisältötutkimus on osa ruusunmarjaa koskevaa esiselvityshanketta. Hankkeessa selvitetään ruusun soveltuvuutta peltokasvina viljeltäväksi elintarvikkeeksi. Tutkimusosapuolina olivat Miehikkälän kunta, MTT:n Elintarvikkeiden tutkimus, MTT:n puutarhatutkimus ja yksi yritys.