Salaatit tuovat raikkautta pimeyteen

Suomalaiset syövät vuosittain noin 12 miljoonaa kiloa eli 2,4 kiloa henkeä kohti erilaisia salaatin tapaan käytettäviä lehtivihanneksia, kerrotaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä. Tällä viikolla vietetään yhdistyksen nimeämää salaattiviikkoa.

Eniten salaatteja käyttävät alle 35-vuotiaiden kotitaloudet ja lapsiperheet, joissa lasten ikä on yli 12-vuotta. Kaupunkilaiset syövät salaatteja muita yleisemmin. Salaattien käyttö on sitä runsaampaa mitä enemmän perheellä on tuloja.

Perinteinen pitää pintansa

Ruukkusalaateista suomalaisten suosikki on edelleen se perinteinen pehmeälehtinen perusruukkusalaatti. Vuosien varrella sen on saanut seurakseen värikkäät tammenlehti- ja Lollo rosso -salaatit. Vuosituhannen vaihteessa yleistyivät nopeasti rapea jääsalaatti, lehtevä sidesalaatti ja sinappisenmakuinen Rucola. Viime vuosien uutuuksia on syvän tummanpunainen Perilla ja raikas, itämainen Mizuna.

Kerää muodostavat pehmeälehtiset salaatit ovat myös kasvattaneet suosiotaan. Niitä myydään tiiviiseen pussiin pakattuina ilman juuriosaa.

Ruukkusalaatteja viljellään ympärivuotisesti kasvihuoneissa yhteensä vajaa 50 miljoonaa kappaletta. Suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä salaatit voidaan viljellä ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Kasvualustana on puhdas turve. Ruukkusalaatin käytön jälkeen turve ja loppuosa salaatista voidaan kompostoida biojätteiden mukana. Muoviosat hävitetään muun jätteen joukossa.

Salaattipitsaa ja pikkunaposteltavaa

Salaateista löytyy raaka-aineita kevyisiin pikkusyötäviin sekä pää- ja jälkiruokiin. Esimerkiksi uunista juuri nostetun pitsan ”täyttää” kolmen salaatin sekoituksella. Ruokaisa ja sopivan eksoottinen salaatti syntyy puolestaan jääsalaatista ja Rucolasta, kun salaattipedin päälle levitetään yrteillä ja inkiväärillä maustettuja papuja tai kikherneitä.

Salaattisuupalat syntyvät joko kiinankaalin tai salaattisikurin päälle koottavista tomaatti- sieni-jauheliha täytteistä. Ne sopivat esimerkiksi iltapaloiksi tai vierastarjottaviksi ruokahalun herättäjinä.

Ruukkusalaatin paikka on jääkaappi

Ruukkusalaatit säilyvät parhaiten jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Jos salaatteja säilytetään kotona useita päiviä, ruukkua on hyvä kastella ja laittaa salaatti suljettavaan pussiin haihtumisen vähentämiseksi. Säilytys onnistuu myös salaattilingossa, jonka pohjalla on vettä. Jos salaatti on ehtinyt jo nuutua, annetaan lehtien virkistyä kylmässä vedessä muutaman tunnin ajan.

Pakkasten aikaan salaatit on hyvä pakata kaupan kassalla vihannespussiin ja viedä kotiin kylmältä ja vedolta suojattuna lämpimässä kassissa.

Kotona ennen ruoanlaittoa salaatit huuhdotaan kevyesti viileällä vedellä. Halutessa lehdet voidaan kuivata pyyheliinan välissä tai salaattilingolla.

Täydennystä jonkin verran ulkomailta

Salaattivalikoima monipuolistuu kesällä, kun tarjolla on avomaalla viljeltäviä salaatteja. Niitä kasvaa noin 350 hehtaarilla. Avomaasalaateista suosituin on rapealehtinen amerikansalaatti.

Salaatteja ja valmiita salaattisekoituksia tuodaan Suomeen pieniä määriä pääasiassa Etelä-Euroopan maista, mutta jonkin verran myös Ruotsista, Saksasta ja Hollannista.