Herukkaöljyllä allergiaa estäviä vaikutuksia?

Turun yliopistossa tehdään tutkimusta herukkaöljyn vaikutuksesta atooppiseen allergiaan. Herukkaöljyssä on n-6-sarjan gammalinoleenihappoa sekä n-3-sarjan stearidonihappoa, joita tarvitaan elimistössä kudoshormonien ja viestinvälitysmolekyylien tuotantoon. Näitä johdannaisia ei tavallisissa kasviöljyissä ole.

Atooppisilla henkilöillä kyseisiä rasvahappojen johdannaisia ei valmistu elimistössä riittävästi, sillä heillä rasvojen aineenvaihduntaan tarvittavan entsyymin, delta-6-desaturaasin, aktiivisuus on vähentynyt. Herukkaöljyn on aiemmissa kokeissa todettu lievittävän atooppista ihottumaa.

Myös atooppisten lasten äitien maidossa on todettu olevan vähemmän välttämättömiä rasvahappoja ja enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin terveiden lasten äitien maidossa. Syynä voi olla joko äidin ruokavalio tai häiriö rasvahappojen aineenvaihdunnassa.

Herukkaöljyä annetaan kapseleina äideille raskauden ja imetyksen ajan. Lapsille öljylisää annetaan kahden vuoden ikään saakka. Tutkimukseen pyritään saamaan yhteensä 600 äitiä Salon, Halikon, Kaarinan ja Piikkiön neuvoloista.