Sade pehmitti mansikan

Viikon jatkuneet rankkasateet ovat tuhonneet mansikkasatoja Etelä- ja Keski-Suomessa. – Ongelmia on, osa tiloista on joutunut lopettamaan kokonaan poiminnan ja osa tiloista on jättänyt osan lohkoista poimimatta, kertoo toiminnanjohtaja ILKKA VOUTILAINEN Suonenjoen seudun marjanviljelijäyhdistyksestä.

Rankat sateet ja viimeisten vuorokausien lämpimät yöt ovat pehmittäneet mansikan ja homeet ovat myös alkaneet levitä kasvustoissa. – Poiminta ei ole kaikilla tiloilla pysynyt kypsymisen tahdissa. On myös jouduttu poimimaan ylikypsynyttä ja homeista marjaa riviväleihin, mikä on hidastuttanut poimintaa.

Voutilainen ei kykene arvioimaan, kuinka kalliiksi rankkasateet mansikkaviljelmille tulivat. – Sade oli kallis, sillä paras satokausi oli päällä. Öitten lämpeneminen pahentaa ongelmia, kertoo Voutilainen.

Voutilaisen mukaan mansikan viljelijähinta on nyt 2,5 eurosta 4 euroon kilolta, rasiamarjasta saa parasta hintaa. – Pian aletaan saada satotaimista satoa, mutta määrät ovat pieniä.

– Honeoye-lajike on kestänyt parhaiten sadetta, myös Polka ja Flocence sekä myös Bounty ovat suhteellisen kestäviä lajikkeita. Heikoiten ovat kestäneet Senga ja Jonsok, toteaa Voutilainen.