Kesän vadelmasato pian parhaimmillaan

Mansikka on saanut myyntipöydille seurakseen kesän toisen herkkumarjan, hienoaromisen vadelman. Vadelmalla on tänä vuonna päästy herkuttelemaan hieman normaalikesää myöhemmin. Poiminta on nyt päässyt vauhtiin useimmilla tiloilla ja pääsatokausi ajoittuu Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan elokuun alkupuoliskolle.

Kevään hallayöt verottivat vadelmasatoa jonkin verran. Tämän vuoksi kokonaissadosta odotetaan hiukan pienempää kuin viime vuonna, noin 600 000 kiloa. Toinen vadelman päälajikkeista, Ottawa, on kärsinyt kylmistä eniten. Sen sijaan Muskoka-lajikkeesta odotetaan parempaa satoa. Vadelmasadon kannalta olisi toivottavaa, että poiminta-ajan säät olisivat poutaisia.

Viljelty vadelma lisännyt suosiotaanVadelma on tullut kuluttajille yhä tutummaksi vuosien varrella ja kulutus on tasaisesti kasvanut. Vadelma sopii tuoreena loppukesän herkutteluhetkiin. Talven varalle vadelmia kannattaa pakastaa jälkiruokia ja leivonnaisia varten. Vadelmaa voi myös käyttää hilloihin ja mehusekoituksiin esimerkiksi mustikan ja herukoiden kanssa.

Vadelman viljelyala on yli kaksinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana. Vadelmaa viljellään ammattimaisesti noin 775 tilalla, yhteensä 460 hehtaarin alalla. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat Savo ja Pohjois-Karjala. Sato menee lähes kokonaan tuorekulutukseen yksityisille kotitalouksille.