Kotimaisuuden arvostuksesta huolta

Puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliiton vuosikokous pidettiin 15.4. Puutarhan Kevät -näyttelyn yhteydessä Turussa. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa siitä, mihin suuntaan kotimaisten puutarhatuotteiden arvostus on menossa. Aiheesta piti kokousväelle esitelmän toimitusjohtaja Timo Taulavuori Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Kokouksessa paljastettiin myös Puutarhaliiton hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja sittemmin edustajiston puheenjohtajan Matti Hantulan muotokuva. Muotokuvan on maalannut taiteilija Hannu Knuutila.

Vieläkö tulevaisuuden kuluttaja suosii suomalaista?

Kotimaisten puutarhatuotteiden kysyntä on tällä hetkellä hyvä. Kuluttajat haluavat ostaa suomalaisia puutarhatuotteita. Niitä pidetään tuoreina, maukkaina ja puhtaina.

Timo Taulavuori ravisteli kuitenkin puutarhaväkeä kysymällä, säilyykö suomalaisten puutarhatuotteiden arvostus näin hyvänä myös tulevaisuudessa.

– Viime vuosien aikana suuntaus kotimaisten tuotteiden suosimisessa on ollut lievästi laskeva. Hinta- ja laatukilpailu kaupassa ovat kiristyneet ja uudet nuoret kuluttajasukupolvet eivät vanhempiensa tavoin ole valmiita suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja.

Tärkeimpänä keinona markkina-aseman säilyttämisessä Taulavuori piti laatutyötä. – Hyvällä laadulla säilytetään se etumatka ja luottamus, joka kotimaisilla puutarhatuotteilla kuluttajien parissa on. Lisäponnisteluja tarvitaan, koska luottamus on lunastettava uudelleen ja uudelleen joka päivä.

Kuluttaja haluaa tietää alkuperämaan

Kasvisten pakkaustutkimuksen mukaan alkuperämaan merkintää tuotteen pakkauksessa pitää tällä hetkellä tärkeänä yli 90 prosenttia kuluttajista. Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastojen selkeät alkuperämerkinnät helpottavat kuluttajia valintoja tehtäessä.

– Olennaista on, että kuluttaja näkee kiireisessä ostostilanteessa helposti ja nopeasti tuotteen alkuperän. Monien muiden tuoteryhmien kuin kasvisten osalta kuluttajan mielikuvat tuotteen alkuperästä eivät aina vastaa todellisuutta. Sen sijaan Puhtaasti kotimainen -merkin avulla kasvisten tuottajat ovat pystyneet kertomaan tuotteen alkuperän kuluttajille selkeästi, Taulavuori muistuttaa.

Puutarhaliiton hallitukseen kolme uutta jäsentä

Puutarhaliiton vuosikokouksessa valittiin liitolle uusi hallitus sekä edustajiston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Edustajiston puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Matti Hantula Jalasjärveltä, varapuheenjohtajana puutarhaneuvos Reima Karetie Joensuusta, hallituksen puheenjohtajana kauppapuutarhuri, puutarhaneuvos Jarmo Suominen Turusta.

Puutarhaliiton hallitukseen valittiin kolme uutta jäsentä, palvelutoimialaa edustava kukkakauppias Kaija Heinonen Porista, ruotsinkielistä puutarhatuotantoa edustava hortonomi Sven Engblom Turusta ja paikallisia puutarhayhdistyksiä edustava kaupunginpuutarhuri Kai Ahmio Joensuusta.

Hallituksessa jatkavat Alpo Ellä (hedelmä- ja marjatuotanto), Kaarina Hänninen (koulutustoimiala), Rauno Hänninen (vihertuotanto), Tuomas Kekki (avomaan vihannestuotanto), Risto Lehto (vihertuotanto), Risto Pirinen (kasvihuonetuotanto), Juha Rampa (vihertuotanto), Pekka Rönkkö (kasvihuonetuotanto) ja Risto Tahvonen (puutarhatutkimus).

Tunnustusta ansioituneille

Puutarhaliiton vuosikokouksessa jaettiin liiton kultaiset kunniamerkit alalla ansioituneille henkilöille. Merkin saivat puutarhuri ja vihervaikuttaja Esko Alm Jyväskylästä ja Svenska Trädgårdsförbundet ry:n toiminnanjohtaja ja Trädgårdsnytt-lehden päätoimittaja Nina Holmlund Helsingistä.