Laatuomenat Ahvenanmaalta.

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Ahvenanmaalla sijaitsevan Mattssonin omenatilan hedelmätuotannon vuoden laatutuottajaksi. JAN MATTSSONNIN ja GUN STRANGERGIN omistama omenatila tunnetaan yhtenä hedelmätuotannon uranuurtajista.

Tällä hetkellä Mattssonin tilalla viljellään omenaa 14 hehtaarin pinta-alalla. Tilalla viljellään eniten Loboa, Amorosaa, Samoa, Jaspia ja Raikea. Sadonkorjuukausi alkaa elokuun puolivälissä ja jatkuu jouluun asti. Vuoden aikana yrityksessä lajitellaan ja pakataan yhteensä noin 150 000 kiloa omenaa. Ahvenanmaalaisten viljelijöiden yhteisyritys ÅTH markkinoi myös Matssonin ja Strangerin omenatilan tuotteet.

Puolet tilan viljelypinta-alasta on perustettu uudentyyppisenä tiheäistutuksena, jossa puiden lukumäärä on noin viisinkertainen perinteiseen istutusmäärään verrattuna. Puut ovat hidaskasvuisempia, mutta tulevat parhaaseen satoikään jo kuudessa vuodessa. Näiden niin sanottujen kääpiökasvuisten omenapuiden pienuus helpottaa hoitotöitä ja tehostaa sadonkorjuuta.

Tunnustusta laadukkaasta toiminnasta vuodesta 1994

Kotimaiset Kasvikset nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan kasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- ja marjatuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994 ja sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti.