Yritysostot lähes tuplasivat Lännen liikevaihdon

Lännen Tehtaat -konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 492,0 miljoonaaneuroon, kun se vuotta aikaisemmin oli 283,4 miljoonaa euroa. Kasvu tulimarraskuussa 2002 konserniin hankittujen Suomen Rehun ja Avena NordicGrainin liiketoiminnoista.

Konsernin liikevoitto oli 11,7 miljoonaa euroa (3,3 milj. euroa) ja tulosennen satunnaisia eriä 8,4 miljoonaa euroa (-0,1 milj. euroa). Tilikaudenvoitto verojen ja vähemmistöosuuksien jälkeen oli 6,7 miljoonaa euroa (2,4milj. euroa). Toimitusjohtaja ERKKI LEPISTÖ kuvaa tulosta tyydyttäväksi jatoteaa Avenan hankinnan jälkeen omavaraisuusasteen nousseen yhtiönasettamaan tavoitteeseen.

Lännen Tehtaiden liikevaihdosta Elintarvikeryhmän osuus oli 23 prosenttia,Maatalousryhmän 58 prosenttia ja Machinium -ryhmän 19 prosenttia. Vuoteen2002 verrattuna elintarvikkeiden ja koneiden osuus pieneni jamaatalousryhmän vastaavasti suureni.

Elintarvike-ryhmän kannattavuus jäi tavoitteesta

Elintarvikeryhmän liikevaihto oli 114,9 miljoonaa euroa (120,8 milj.euroa). Pakasteiden, hillojen ja marmeladien eli Apetitin osuus ryhmänliikevaihdosta oli 61,3 ja Lännen Sokerin 53,6 miljoonaa euroa. Ryhmänliikevoitto oli 6,5 miljoonaa euroa (3,3 milj. euroa).

Lepistön mukaan ryhmän kannattavuus oli selvästi viimevuotista parempi,mutta tavoitetta heikompi. Apetitin kotimaan liiketoiminnan kannattavuusoli viime vuotta heikompi, koska kampanjaluontoisesti hinnoitellut jaalempikatteiset tuotteet kasvattivat myyntiosuuksiaan. Kannattavuuttapainoivat alaspäin myös tuontiraaka-aineiden ja energian hintojen nousu.

Ryhmän kannattavuutta paransi osakkuusyhtiö Sucroksen tulososuuden nousutakaisin tasolle, jolla se oli ennen vuonna 2002 tapahtunut pakkaamontulipaloa.

Maatalousryhmän liikevaihto oli 282,6 miljoonaa euroa (70,8 milj. euroa).Liikevaihto ei ole vertailukelpoinen viime vuoteen, koska Suomen Rehu jaAvena Nordic Grain liitettiin ryhmään vuoden 2002 lopulla.

Maatalousryhmän liikevoitto oli 8,3 miljoonaa euroa (5,2 milj. euroa).Liikevoitto ei ole vertailukelpoinen vuotta aikaisempiin lukuihin konserninrakennemuutoksen vuoksi. Toimitusjohtaja kuvaa ryhmän kannattavuuden olleensuunnitellulla tasolla.

Machinium -ryhmän liikevaihto oli 94,5 miljoonaa euroa (91,8 milj. euroa).Liikevaihto kasvoi maarakennuskoneiden myynnin kasvun ansiosta. Ryhmänliiketulos oli yhä pakkasella ollen -3,1 miljoonaa euroa (-5,2 milj.euroa).

Kuluvan vuoden liikevaihdoksi Lännen Tehtaat arvioi yli 500 miljoonaaeuroa ja tuloksen olevan saman suuruinen kuin vuonna 2003. Apetitin sekä Lännen Sokerin kuluttajatuotteiden myynnin odotetaan kasvavan