Kasvisteroli toimii mehussakin

Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoittaa, että steroleista on hyötyä myösrasvattomissa tuotteissa. Kolesteroli laskee esimerkiksi appelsiinimehuunlisätyn kasvisterolin avulla. Aiemmin steroleita on lisätty lähinnäravintorasvoihin ja maitotuotteisiin. Yhdysvaltalaistutkijat pitävät täydennettyä appelsiinimehua oivana aseena kolesterolin vastaisessa taistelussa. Mehua juodaan runsaasti ja se on rasvaton vaihtoehto, josta saadaan samalla C-vitamiinia ja flavonoideja.

Mehun LDL-kolesterolia laskevaa vaikutusta tutkittiin henkilöillä, joidenveren kolesteroliarvo oli lievästi kohonnut. Tutkittavat ruokailivatmuutoin normaalisti, mutta nauttivat appelsiinimehua aamiaisen japäivällisen yhteydessä. Puolet tutkittavista saivat steroleillatäydennettyä mehua, puolet vastaavaa mehua ilman steroleita.Kokonaiskolesteroli laski sterolimehua juoneilla hieman yli 7 prosenttia jaLDL-kolesteroli runsaat 12 prosenttia. Kymmenen viikon tutkimukseenosallistui 72 tervettä 20 – 73 -vuotiasta vapaaehtoista.

Lisätutkimusta tarvitaan

Kalifornialaistutkimus eroaa useista aiemmista sterolitutkimuksista, sillätutkittavien ei tarvinnut noudattaa erityistä ruokavaliota, vaan henauttivat mehun normaaleiden aterioiden yhteydessä. Tutkijat arvelevat,että aterioiden rasva saattoi auttaa steroleiden liukenemisessa. Verenkolesterolia laskeva vaikutus ei siis ehkä olisi sama nautittaessa mehuasellaisenaan. Lisätutkimuksia tarvitaan yhteyden selvittämiseksi.

Myös Euroopassa odotetaan uusia kasvisteroli-innovaatioita. Arvioidenmukaan Euroopan kasvisterolimarkkinat olivat viime vuonna arvoltaan 75miljoonaa dollaria ja kasvuksi ennustetaan vuosittain jopa 15 prosenttiavuoteen 2010 mennessä. Tuotekehitystä jarruttelee kuitenkinterveysvaikutteisten elintarvikkeiden EU:n elintarvikeviranomaiseltaEFSA:lta tarvitsema lupa.