Jaakkolan perunatila vuoden laatutuottaja

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt ruokaperunatuotannon Vuodenlaatutuottajaksi Jaakkolan perunatilan Kristiinankaupungista. ARVO ja TIINAJAAKKOLAN omistama tila on perheyritys, joka viljelee ja pakkaaruokaperunaa. Yrityksen nimi on keväästä 2003 lähtien ollut JaakkolaPotatofarm Oy. Huomionosoitus julkistettiin tiistaina yhdistyksenjärjestämässä Perunantuottajien seminaarissa Nokialla.

Yritys aloitti perunantuotannon vuonna 1988. Vuonna 1995 Jaakkolatpäättivät valita omaksi kilpailutekijäkseen laadun. Yrityksenlaatujärjestelmä sertifioitiin vuonna 1997 ensimmäisten maatilayritystenjoukossa. Perhe viljelee perunaa vuosittain 20 – 30 hehtaarilla, lisäksiperunaa ostetaan muutamalta yhteistyökumppanina toimivalta sopimustilalta.

Jaakkolan tuotteista 80 prosenttia myydään pakattuna ja loput irtoperunanalaatikoissa ja konteissa. Arvo, Tiina ja Ville Jaakkolan omistamanperunapakkaamon tuotteet markkinoidaan pääosin tukkuliikkeiden kauttavähittäiskauppoihin ja noin kymmenen prosenttia suurkeittiöihin. Vuosittaintilalla käsitellään hieman alle miljoona kiloa perunaa.

Sininen Blue Congo muovautuu annoksiin ja lastuiksi

Jaakkolan perunatila on jo useamman vuoden ajan viljellyt ja markkinoinutBlue Congo -lajiketta. Sinikuorinen ja -maltoinen erikoisperuna on saanutpaljon huomiota poikkeuksellisen värinsä vuoksi. Blue Congon väriaineetovat antosyaaneja, joiden terveysvaikutusta tutkitaan intensiivisestiHelsingin yliopistossa.

Jaakkolat ovat lisänneet Blue Congon viljelyalaa, panostaneettuotekehittelyyn ja hankkineet erilaisia annosperunoita valmistaviakoneita. Valikoimissa ovat Blue Congosta valmistetut suurkeittiötuotteet,kuten kuorittaessa tynnyrimäiseksi muotoiltu annosperuna, kuoripäällinenlohkoperuna sekä kuoripäällinen paksuhko lastuperuna. Tila pakkaa sinistäperunaa myös kuluttajapusseihin ja erityiseksi grilliperunaksi.

Kotimaiset kasvikset aloitti Vuoden laatutuottajien nimeämisen vuonna 1994.Tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavathyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti.Valinta perustuu yhdistyksen laadunvalvonnan tuloksiin ja eri sidosryhmiltäsaatuihin suosituksiin. Yhdistys nimeää vuosittain vuoden laatutuottajankasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- jamarjantuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.

Lisätietoja: www.jaakkola.info