Tilaviinien laatu kohentunut

Monipuolisista raaka-aineista valmistetut kotimaiset tilaviinit kilpailevatlaatunsa puolesta jo perinteisten rypäleviinien kanssa. Esimerkiksiviherherukasta ja variksenmarjasta syntyy hienoja ruokaviinejä.Jälkiruokaviineissä hurmaavat muun muassa uuniomena ja mustaviinimarja.
– Kehitys on ollut huimaa, kehuu helsinkiläisen Ravintola Nokankeittiöpäällikkö MARKUS MAULAVIRTA.

Kotimaiseen ruokaan erikoistuneessaNokassa keskustellaan myös tilaviinien mahdollisuuksista ravintolassa. –Paikalliset erikoisuudet kiinnostavat etenkin keskieurooppalaisiamatkailijoita. Tilaviinit sopisivat seikkailunhaluisille turisteille,ennustaa Maulavirta.

Tilaviinejä kohta kymmenen vuotta

Ensimmäiset suomalaiset viinitilat saivat lupansa vuoden 1995 alkupuolella.- Ensimmäistä tuotetta odotettiin lähes kauhunsekaisin tuntein, muisteleeylitarkastaja ARI LAAKKONEN Tuotevalvontakeskuksesta. Nyt yrittäjiä onkymmeniä ja laatu hyvissä kantimissa.

Pohjoinen ilmasto, puhdas ympäristö, ensiluokkaiset raaka-aineet jarehellinen ammattitaito ovat tilaviiniyrittäjien valtteja.
-Raaka-aineista vesi on jopa tärkein. Käytämme viineissämme vain lähdevettä,painottaa JANNE PIHAMAA Vuoden tilaviini 2003 -tittelin Rosémansikkaviinillään lunastaneesta Viini-Pihamaa Oy:stä.
– Parhaaseentulokseen tarvitaan laatutyön lisäksi silti myös ripaus onnea, hymyileePihamaa.

Tilaviinien raaka-aineiden on oltava täysin kotimaisia. Edes mausteista eitingitä. – Glögin kanssa meinasi tulla vaikeuksia. Kotimaista kanelia eiole saatavilla, joten korvasimme sen omalla yrttisekoituksellamme, kertooPihamaa.

Laatu vaatii omistautumista

Tilaviineille povataan menestyksekästä tulevaisuutta. Vuonna 2002 aloitettumaa- ja metsätalousministeriön rahoittama laatuluokitushanke edistääaistinvaraisen laadun hallintaa ja viineille luodaan laatuprofiilit.
-Tarkoituksena on antaa puolueetonta tietoa tuotteen laadusta, kertoohankkeen vetäjä, Lepaan tilaviinikouluttaja MIKKO HASU.

Tilaviiniyrittäjät ovat osa elintarvikkeiden laatuketjua. — Kokoelintarvikeketju tekee paljon vapaaehtoista ylimääräistä työtä laaduntakaamiseksi, muistutti MTK:n tiedotuspäällikkö LEENA PACKALÉNelintarviketalouden laatutiedotuksen järjestämässä tilaisuudessa torstainaRavintola Nokassa. Laatu on ihmisistä kiinni. Vaaditaan intohimoa jaomistautumista asialle.