Kiteytynyt hunaja ja hillahunaja yleisön mieleen

Hunajapäivien yleisön suosikki ja Vuoden 2003 Paras Hunaja on kotkalaisenOSMO PEHKOSEN hunaja, joka voitti kiteytyneiden hunajien sarjan. VuodenParas Lajihunaja -tittelin sai hillahunaja, jonka oli tuottanut AAPPO VALOSaariselältä. Toisena oli oululaisen AINO SUKASEN mesimarjahunaja jakolmantena apilahunaja hammaslahtelaiselta AUVO JESKASELTA. ParhaanJuoksevan Hunajan oli tuottanut MIRJA KÄKELÄ Parkanosta.

Viidestoista Hunajapäivä Tampereen Sampolassa vetipaikalle 200 mehiläishoitajaa ja 2 600-päisen yleisön. Yleisö maistoi javalitsi parhaan 97 hunajan joukosta. Pohjoisin hunaja oli tuotettuSaariselällä ja eteläisin Ahvenanmaalla. kilpasarjoja oli tuttuun tapaankolme: Kiteytyneet, Juoksevat ja Yksikukka- eli lajihunajat. ParasMehiläistalouden Tuote oli raadin mielestä Mesikeiju Kuusenkerkkä -siirappi,jota valmistaa Mehiläistalo Salmelainen Sulkavalla.

Kokki ja keittiömestari SAMI GARAM esitteli Hunajapäivillä hunajan käyttöäläpi koko aterian. Garamin mukaan ammattikokit tuntevat hunajan hyvin jaosaavat käyttää sitä mausteena ruoanlaitossa. Kotitaloudet liittäväthunajan vielä vain teen makeuttamiseen eivätkä osaa ottaa hunajapurkkiakeittiön työpöydälle muitten mausteitten joukkoon. – Ruoanlaitonelämyksellisyys ja kokeiluhalu kasvavat kotikeittiöissä vauhdilla. Sieltäkautta hunajan käyttö tulee lisääntymään, Garam sanoi.

Salovaara herkuttelee inkiväärihunajalla

Vuoden Hunajan kuluttaja -kunniakirja annettiin Hunajapäivän avaajalle,kansanedustaja PERTTI SALOVAARALLE. Hän korosti, että ruoka on täynnäarvovalintoja, ja kaupan hyllyjen välissä ne valinnat tehdään. – Minullehunaja on pelastanut monta työpäivää. Minä uskon hunajan tehoon, kertoilähiruoka-ajatusta kannattava kansanedustaja. Salovaaran omia suosikkejaovat inkiväärillä maustettu hunaja ja hunajaiset valkosipulinkynnet.

Vuoden Hunajakauppias -kunniakirjan Pirkka-Hämeen mehiläishoitajatluovuttivat EIJA AHVENJÄRVELLE, joka pitää Juustosoppia TampereenKauppahallissa. Raatia miellytti Juustosopin innostus ja perehtyminenpäätuotteensa lisäksi myös hunajaan ja sen käyttöön. Ahvenjärvenmieliresepti on helppo: viipale chevre- eli vuohenjuustoa paahtoleivänpäälle ja kuumaan uuniin pariksi minuutiksi. Sitten kuumalle juustoleivällehunajaa ja nautitaan.

Vuoden Mehiläistarhaaja -kunniakirjan ja kiertopokaalin puolestaan saivatCAMILLA ja STEFAN ELF Tenholasta. Heidän yrityksensä Mellangård Honung onmehiläisalan kärkiosaajia, jotka osaavat erityisesti markkinoinnin. Elfitjärjestivät tilallaan elokuussa jo kahdeksannet hunajapäivät eli HonungensDag. Päivän teemat vaihtelevat vuosittain ja mukaan kutsutaan ympäristöstäteemaan liittyviä pienyrittäjiä. Elfien tilalla käy vuosittain noin 2 000hunaja-asiakasta ja mehiläishoidosta kiinnostunutta.

Vuoden Paikallisyhdistys -kunniakirjan sai Keski-PohjanmaanMehiläishoitajat r.y. Yhdistyksen alueella koulutus ja neuvonta toimiierinomaisesti, eikä aloittelijaa jätetä yksin. Suomen MehiläishoitajainLiitto SML r.y valitsi johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2004 -2006 ammattimehiläishoitaja KAIJA TUNKARIN Pihtiputaalta. Tunkkarin yritysMesimäen Hunajatarhat Ky tunnetaan luomutuotannosta ja puolukkahunajasta.Tunkkari kouluttaa aktiivisesti mehiläishoitajia.