Sadonkorjuu edennyt hyvin – kuivuus verottanut satoa.

Varastoperunan sadosta selvästi yli puolet on korjattu. Sato onmäärältään normaalia heikompi. Perunanviljelyn ydinalueellaEtelä-Pohjanmaalla perunan satotaso on noin viidenneksen normaaliapienempi. Myös varastovihannesten korjuu on pääsemässä täyteenvauhtiin ja jatkuu lokakuun lopulle saakka. Omenankorjuu on edennyt talvilajikkeisiin. Yleisin talvilajike Lobo on nyt valmis korjattavaksi Etelä-Suomessa.

Varastoperunan sadosta selvästi yli puolet on korjattu. Pisimmällävarastoperunan nosto on Hämeessä, Satakunnassa, Pohjois-Savossa sekä Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla, missä yli 90 prosenttia on nostettu. Sato onmäärältään normaalia heikompi. Perunanviljelyn ydinalueellaEtelä-Pohjanmaalla perunan satotaso on noin viidenneksen normaaliapienempi. Satoa on heikentänyt istutusajan märkyys, mukulanmuodostusvaiheenkuivuus ja kuumuus sekä syyskuun alun hallat, jotka veivät perunan varret.Sadon laatu näyttää hyvältä, joskin perunarupea esiintyy eri puolillamaata.

– Talvilajikkeiden kuningas Lobo on valmis korjattavaksi Etelä-Suomessa.Syyskuun aurinkoiset säät ovat antaneet omenoihin väriä ja aromeja, jotentalviomenoiden sato on muodostumassa niin laadultaan kuin määrältäänhyväksi tarhoissa, joissa kasvustoja on kasteltu, sanoo puutarhaneuvojaTERHI TAULAVUORI ProAgria maaseutukeskusten Liitosta.

– Talviomenoiden sadonkorjuun odotetaan jatkuvan Etelä-Suomessa lokakuun alkuun asti. Kovat yöpakkaset voivat jouduttaa korjuuta.

Kukka- ja parsakaalin sekä rapean keräsalaatin satokausi jatkunee lokakuunalkuun saakka. Myös varastovihannesten korjuu on pääsemässä täyteenvauhtiin ja jatkuu lokakuun lopulle saakka. Istukkaista kasvatetut sipulittosin korjattiin jo syyskuun alkupuolella. Porkkanan, punajuuren, lantun jakiinankaalin sadonkorjuu on alkanut vauhdikkaimmin. Keräkaalin,mukulasellerin, palsternakan ja purjon korjuu on vasta alkamassa.

Varastovihannekset ovat kärsineet monin paikoin kasvukauden kuivuudesta,joten kokonaissadon arvioidaan jäävän tavanomaista pienemmäksi. Laadultaansadosta odotetaan normaalia.

Rypsi on saatu puiduksi Etelä-Suomessa lukuun ottamatta Uudenmaan rannikon,Etelä-Karjalan ja Satakunnan viimeisiä peltoja. Rypsin satotaso on suuressaosassa maata normaali tai normaalia heikompi eli keskimäärin 1500-1700kiloa hehtaarilta.

Sokerijuurikkaasta odotetaan likimain normaalia satoa. Tosin vallitsevakuivuus haittaa jo kasvua ja saattaa viedä osan sadosta. Sokerijuurikkaannosto alkaa Etelä-Suomessa tällä viikolla ja Väli-Suomessakin ensiviikolla.