Luomuhedelmistä kysyntää Pohjolassa

Pohjoismaissa luomutuotteista hedelmien kysyntä kasvaa kaikkein nopeimmin. Organic Monitorin tekemä tutkimus osoittaa, että tuoreiden luomuhedelmienmarkkinat ovat kasvaneet yli 40 prosenttia vuodessa sitten vuoden 1997. Markkinoiden arvo oli viime vuonna 40 miljoonaa euroa.

Luomuhedelmien markkinat ovat Pohjoismaista suurimmat Tanskassa. Luomuhedelmien valikoima on ollut suhteellisen laaja aina 1990-luvun puolivälistälähtien. Silti luomun osuus kaikkien hedelmien markkinoista oli viime vuonna vain 1,5 prosenttia.

Luomuhedelmien kysyntä kasvaa kovaa vauhtia sekä Ruotsissa että Suomessa. Organic Monitorin tutkimuksen mukaan jotkut suomalaisistavähittäismyymälöistä ovat raportoineet jopa sadan prosentin kasvusta viime vuonna. Just-food.com -nettiosoitteessa julkaistussa artikkelissa todetaan, että luomuhedelmät ovat tulleet suomalaisten kauppojen valikoimiin suhteellisen myöhään. Artikkelissa kerrotaan myös, että huolimatta luomutuotteiden kasvavasta kysynnästä, luomutilojen määrä väheni viime vuonna.

Vaikka Pohjoismaissa on paljon luomutuottajia, luomuhedelmistä suuri osa on tuontitavaraa. Syynä tähän ovat ankarat luonnonolosuhteet ja toisaaltaluomuhedelmän tuotantoa koskevat tiukat määräykset, just-food.comin artikkeli kertoo. Valtaosa Pohjolassa myytävistä luomuhedelmistä tuleeEtelä-Euroopasta tai Latinalaisesta Amerikasta.