Tulppaanimarkkinat vetävät

Tulppaaninviljelijöillä on alla monia kovia vuosia, joten tämän vuoden hinnan korjaantuminen on todella tervetullutta, toteaa kauppapuutarhuri Jarmo Suominen Lepolan puutarhasta.

Viljelijät ovat saaneet hyödöistään 10 % enemmän rahaa verrattuna edelliseen vuoteen. Nyt tulppaanin keskihinta tulee olemaan vanhoissa markoissa 1,35 markkaa, kertoo Jarmo Suominen.

Viljelyn taloudellinen tulos on pienestä kiinni. Kymmenen prosentin hinnan parannus on ratkaiseva. Nyt näkyy valoa ikkunassa, kuvaa Suominen tunnelmia.

– Oli vaarana käydä kuin Ruotsissa, jossa 5-10 vuotta sitten kova kilpailu vei kannattavuuden ja viljelijät joutuivat siirtymään huonoihin tulppaanisipuleihin ja laatu kärsi.

Hyvästä markkinatilanteesta Suominen kiittää niin säitä kuin viljelijöitäkin. – Tänä talvena ei ole ollut kovia pakkasjaksoja, jotka tyrehdyttävät tulppaanien ulkomyynnin. Toisaalta viljelijät ovat hyötäneet tänä vuonna maltillisesti, kun usein aiemmin jotkut ovat lähteneet urheilemaan suurilla hyötömäärillä.

– Keltaisista tulppaanilajikkeista nousussa on Monte Carlo, punaisista taasen Abba-lajike. Valkoisista tulppaaneista suosittu on Snow Star ja kirjavista Lewonder Mark, kertoo Suominen.