Pelleily kasvisten laadunvalvonnassa vähenee

EU-kansalaiset ovat jaksaneet nauraa unionin kurkkudirektiiville. Se ja sadat muut kasvisten laatuvaatimukset pysyvät edelleen voimassa, mutta kasvisten omavalvonnan pakollisuudesta luovutaan. EU:n tähtilippu pakkauslaatikoissa käy harvinaisemmaksi.

EU:n direktiivi kasvisten laatutarkastuksista on muuttumassa. Kun aiemmin tuli jokainen vähänkin merkittävä kasviserä tarkastaa joko viranomaisten toimesta tai omavalvontana, helpottaa uusi, piakkoin Suomessakin tarkemmin määriteltävä direktiivi laadunvalvonnan byrokratiaa. Käytännössä vihannes-, hedelmä-, marja- ja perunapakkauksissa oleva EU:n tähtilippu omavalvontanumeroineen häviää.

– Viimeisten seitsemän vuoden aikana on kasvisten pakkausmerkintöihin tullut joka vuosi muutoksia. Maaseudulla muuttuivat osoitteet, samoin suuntanumerot, omavalvontamerkki ilmestyi ja niin edelleen, toteaa Vesa Pettinen pahvilaatikoita valmistavasta Stora Ensosta.

Suomessa on kahdella tuhannella puutarha-alan yrittäjällä omavalvontaoikeus. Tätä oikeutta käyttävän yrittäjän ei ole tarvinnut ilmoittaa jokaisesta markkinoille lähtevästä kasviserästä viranomaiselle, vaan hänellä on ollut oikeus itse tarkistaa pakkaamansa tuotteet. Viljelijöiden piirissä tämä on koettu pelleilyksi, sillä kun hän on juuri pakannut kasviseränsä, hänen täytyy ryhtyä purkamaan sitä ja lajittelulla tarkistamaan, onko pakattu tuote laatuvaatimusdirektiivin mukainen.

– Halutessaan viljelijä voi edelleen kuulua omavalvontajärjestelmään. Silloin hän voi käyttää pakkauslaatikoissaan tähtilippua ja omavalvontanumeroa. Tukkuostajat saattavat panna painoa omavalvonnalle, jolloin järjestelmässä pysyminen on viljelijälle perusteltua ja viljelijä säilyttää ”etiketin kiinnittämisoikeuden”. Omavalvonnan numerosarja tulee kuitenkin vaihtaa tämän vuoden loppuun mennessä, opastaa hedelmän- ja marjanviljelyn erikoiskonsulentti Tuija Tanska viljelijöitä.

– Mikäli viljelijä jää pois omavalvonnasta, se ei helpota kasvisten laatuluokitusta. Edelleen samat laatuvaatimukset ovat voimassa ja tuotteiden tulee ne täyttää. Mikäli hänellä on laatikoissa valmiiksi painettuna tähtilipun viereen omavalvontanumero, tulee se peittää tai ruksata yli, toteaa Tanska.