Avomaamansikan pääsatokausi on alkanut

Aurinko ja lämmenneet säät ovat kypsyttäneet avomaan mansikat Etelä- ja Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Itä-Suomen eteläosissa. Mansikoiden pääsatokausi on käynnistynyt vauhdilla, ja pelloilta poimitaan nyt makeita ja laadukkaita marjoja.

Mansikan pääsatokausi alkoi Etelä-Suomessa heinäkuun alussa.

Kevään ja alkukesän viileys viivästytti satokauden alkua, mutta talvehtiminen onnistui hyvin. Kukinta-aika oli pitkä ja kukat suuria, mikä yhdessä onnistuneen pölytyksen kanssa on tuottanut tasaisesti kypsyvän, laadukkaan sadon.

Lajike- ja maantieteellinen porrastus pidentävät kautta

Tänä vuonna toteutuvat sekä lajike- että maantieteellinen porrastus, mikä pidentää avomaan satokautta merkittävästi.
Viljelijät istuttavat eri aikaan kypsyviä lajikkeita, jotta sesonki saadaan mahdollisimman pitkäksi. Ensin kypsyvät aikaiset lajikkeet, kuten Dahli ja Allegro, joita seuraavat pääsatokauden lajikkeet kuten Sonsation, Falco ja Polka. Lopuksi poimitaan myöhäislajikkeita, esimerkiksi Faith ja Malwina.

Suomen pitkä maantieteellinen ulottuvuus tuo myös luonnollisen porrastuksen satokauden aikatauluun: mansikat kypsyvät ensin Etelä-Suomessa ja seuraavat alueet kypsyvät 2–3 viikon viiveellä pohjoiseen mentäessä.

Koska sää on tänä vuonna ollut tasainen eikä helleaaltoja ole ollut, molemmat porrastukset toteutuvat hyvin. Tämä tekee vuoden 2025 avomaan mansikkakaudesta pitkän.

Toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen toteaa, että mansikkasato näyttää tällä hetkellä lupaavalta, mutta sääuhkia on olemassa.

Entä mitä vielä voisi mennä pieleen?

– Valtakunnallisesti tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, mutta alueellisesti sateita on tullut runsaasti. Rankkasateet tai raekuurot juuri pääsadon aikaan olisivat erittäin valitettavia, muistuttaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen.
– Hyvänlaatuista marjaa kannattaa aina ostaa, kun sitä on tarjolla, hän vinkkaa.

Avomaalta korjataan vuosittain suurin osa kotimaisesta mansikkasadosta, mutta tuoretta mansikkaa on saatavilla aina syyskuulle saakka. Elokuussa marjaa saadaan tänä vuonna istutetuista avomaan satotaimista ja syksyllä tunnelituotannosta.
Suomessa tuotetaan mansikkaa noin 3500 hehtaarilla. Suurimmat viljelyalueet löytyvät Pohjois-Savosta sekä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueelta. Näissä maakunnissa mansikkaa viljellään noin 800 hehtaarin verran.

Vadelmat ja hunajamarjatkin kypsiä

Marjakesä tarjoaa jo nyt muutakin kuin mansikkaa: tunneleissa kasvatetut vadelmat ovat kypsiä ja myös herkullista hunajamarjaa on saatavilla.

Löydät helposti lähimmät suoramyynti- ja itsepoimintatilat Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton karttapalvelusta: https://hmlry.fi/suoramyynti/

Muistathan, että marjojen kypsymisessä on alueellisia ja tilakohtaisia eroja – tarkista tilanne aina tilan verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta ennen vierailua.