”Sadonkorjuusilmä” mittaa perunan ja sipulin määrän ja laadun jo nostossa

Koneoppimiseen perustuva englantilainen sadonmittausratkaisu HarvestEye on tehnyt jälleenmyyjäsopimuksen suomessa Antti Hintikan yrityksen U2 Online Oy:n kanssa. Yritys on agritech-tuotteiden projektinhallinnan, ratkaisukehityksen ja asiakastuen asiantuntija Suomen peruna- ja sipulimarkkinoilla.

Harry Tinson (vas.) ja Antti Hintikka sopivat HarvestEyen edustuksesta Suomessa.

U2 Online Oy testasi HarvestEye 2.0 -ratkaisua kesällä 2022 varmistaakseen järjestelmän toimivuuden ja kerätäkseen asiakaspalautetta suomalaisilta viljelijöiltä. Hintikka vastaa nyt HarvestEye 2.0- ja HarvestEye kannettavien -järjestelmien jakelusta viljelijöille, pakkaajille ja prosessoijille Suomessa.

Keskittyen sadonkorjuun aikaiseen ennusteeseen HarvestEye 2.0 tarjoaa kustannustehokkaan tavan mitata nostohetken paikkakohtaista mukulamäärää, kokojakaumaa ja siitä johdettua satoennustetta. Online-portaalin ja päivittäisten raporttien avulla viljelijä ja pakkaamo tai prosessoija saa tiedon perunoiden ja sipuleiden koon ja muodon paikkakohtaisesta vaihtelusta.

Harry Tinson, HarvestEyen toimitusjohtaja, sanoo, että yhteistyö Antin kanssa oli meille HarvestEyessa looginen valinta.

– Hän tuo mukanaan laajan kokemuksen ja läsnäolon Suomen peruna- ja sipulimarkkinoille, mikä mahdollistaa meille järjestelmän esittelemisen parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisille asiakkaille.

– Kasvuolosuhteet Suomessa poikkeavat muista Euroopan markkinoista, joiden kanssa toimimme, joten on tärkeää, että saimme Suomeen jakelijan, joka auttaa asiakkaita paikan päällä ja sovittaa järjestelmää Suomen olosuhteisiin, toteaa Tinson.

Hintikka tarjoaa myös HarvestEye’n kannettavaa versiota, joka hyödyntää järjestelmän optista mittausalgoritmia myös kasvukauden aikaisen datan keräämisessä ja näytteenotossa.

HarvestEye täydentää Hintikan työtä HZPC/Agritask Decision Support System (DSS) projektipäällikkönä. HarvestEye’n teknologia ja mittaus auttaa validoimaan ja edelleen kehittämään DSS:n avulla toteutetun viljelyn laadun ja sadon optimoinnin sekä lohkokohtaisen ennusteen tarkkuutta.

Hintikka toteaa, että palautteemme HarvestEye’n kokeilusta viime kaudella suomalaisten viljelijöiden kanssa varmisti, että järjestelmä tarjoaa oleellisen paikkakohtaisen lisätiedon viljelijöille ja perunayrityksille sadonkorjuun hetkellä.

– HarvestEye täydentää erinomaisesti kattavaa tiedonkeruuta kauden aikaisen viljelyn optimoinnin ja paikkatietoon sidotun satoennusteen tuottamisessa.

HarvestEyen patentoitu tekniikka sopii sadonkorjuu- tai lajittelulaitteisiin.