Vuoden lähiruokateko 2024 -yleisöäänestyksessä kuusi ehdokasta

 Vuoden lähiruokateko 2024 -yleisöäänestys on käynnistynyt Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla. Omaa suosikkiaan voi äänestää 17.3. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinnonsaaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 21.3. Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden lähiruokateko -palkintoraati on valinnut yleisöäänestykseen kuusi ehdokasta. Äänestyksen myötä raati haluaa nostaa esille ansioitunutta lähiruokatoimintaa ja kuluttajien mieltymyksiä. 
 
Vuoden lähiruokateko 2024 -yleisöäänestysehdokkaat ovat: 
 
- Heinolan Heila lähiruokatorion elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka, joka tarjoaa aitoja makuja sekä mutkatonta tunnelmaa. Heilassa lähiruoka ei ole lisäarvo vaan itsestäänselvyys. Saman katon alta löytyvät lähiruokaan painottuva kahvila-ravintola, leipomo, viinitila sekä pienpanimomyymälä. 

Ketomo Food Oy on uusi kotimainen lähiruokajäätelöbrändi Pohjois-Suomesta valmistettuna alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta ilman valkoista sokeria ja lisäaineita. Brändin missiona on keskeisesti tuoda lähiruoka kaikkien saataville ja edistää puhtaan kotimaisen lähiruoan ja tuottajien asemaa Suomessa. 

Ravintolamestarit/Puijon Torniravintola luottaa paikallisiin raaka-aineisiin ja elää vahvasti sesongin ja saatavuuden mukaan. Torniravintolan toiminnan keskiössä ovat paikalliset tuottajat ja -raaka-aineet. Tavoitteena on, että ravintolaan tulevien raaka-aineiden tuottajat näkyvät Puijon tornista. Ravintolan ylpeys on lähituottajien tuotteista koottu lähiruokapöytä. 
 
- Saloniemen Juustola kasvattaa Suomen omaa alkuperäiskarjaa, nautoja ja vuohia. Näistä saadut raaka-aineet Saloniemen Juustola jatkojalostaa luomutuotteiksi: maidot jalostetaan juustolassa moninaisiksi eri tuotteiksi, rasvat kosmetiikaksi ja lihat myydään tilapuodin verkkokaupan kautta sekä osa suoraan ravintoloihin. Saloniemen Juustolan tavoitteena on pysyä jatkossakin perhetilana, jonka arvot ovat inhimillisiä. 
 
- Toinen Leipä Leipomo on haminalainen hapanjuurileipomo, jonka toiminta perustuu paikallisten maatiaisviljojen hyödyntämiseen ja yhteistyöhön viljelijöiden, mylläreiden ja muiden lähiruokatuottajien kanssa. Leipomo käyttää uusiutuvaa energiaa ja eikä siellä synny ruokahävikkiä, koska kaikki tuotteet tehdään tilauksesta. 

 
- Vemo’s lähituotepuoti on Vehmaalla 2021 perustettu yritys, joka myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Vemo’s lähituotepuoti tuo lähiruokaa suoraan tiloilta ja tuottajilta kuluttajalle. Vemo’sin koko toiminta perustuu lähiruokaan, luomuruokaan ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin. 
 
Ehdokkaista voi lukea lisää ja suosikkiaan äänestää Lähiruoka & luomu -messujen verkkosivuilla osoitteessa www.lahiruokaluomu.fi. Yleisöäänestys on käynnissä sunnuntaihin 17.3. klo 24 saakka. 
 
Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 21.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. 
 
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Jyväs-Hamppu. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Hakamaan Lammastila (2022),Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021. 
 
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 21.3.–24.3. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa. www.lahiruokaluomu.fi,  #lähiruokateko2024 #lähiruokaluomu2024