kausityövoimakriisiä ratkonut hanke kilpailee Euroopan parhaan hankkeen palkinnosta

Suomalainen maaseutu kohtasi koronakriisissä yllättävän haasteen. Rajojen sulkeuduttua maasta puuttui 16000 kausityöntekijää. Haastetta lähti ratkomaan MTK:n vetämä KoroKausi-hanke, jonka merkitys siinä, että tilat saivat riittävästi työntekijöitä, oli keskeinen. Hanke on huomattu myös kansainvälisesti ja se kilpailee Euroopan parhaan maaseutuhankkeen palkinnosta.

Poimijoita saatiin kesällä 2020 maahan viime tipassa ja sato saatiin pääosin talteen.

Korona-aikana Suomi oli monella tapaa poikkeustilanteessa. Taudin jyllätessä myös ruoantuotanto ja huoltovarmuus herättivät huolta. Yhteiskunta heräsi rajojen sulkeuduttua yllättävään tilanteeseen, josta maaseudulta puuttui 16000 kausityöntekijää.

MTK sai kriisissä nopeasti maaseutuohjelman hankerahoituksen ja aloitti yhdessä kriisin ratkaisuun perustetun Töitä Suomesta Oy:n kanssa työvoiman hankkimisen maatiloille. Työvoimaa hankittiin laajan verkoston avulla kotimaasta. Lisäksi MTK loi koronaturvallisen tilauslentomallin ja järjesti lukuisia tilauslentoja Ukrainasta.

– Tilojen hätä oli vuoden 2020 keväällä suurta, mutta hankkeen avulla apua saatiin nopeasti järjestettyä. Keskeistä onnistumisessa oli sujuva yhteistyö järjestöjen ja viranomaisten kesken. Erityisesti maa- ja metsätalousministeriön rooli oli äärimmäisen tärkeä, muistelee hankkeesta MTK:n elinkeinojohtajana vastannut metsäjohtaja Mäki-Hakola.

KoroKausi hanke on yksi Agricultural and Rural Insipration Awards -finalisteista. Kilpailun tulokset ratkeavat Brysselissä 4.12.

– Hanke oli poikkeuksellinen, finaalipaikka on kunnianosoitus kaikille kausityökriisin ratkaisemisessa mukana olleille.  Kaikki halukkaat voivat marraskuun ajan käydä antamassa äänensä hankkeelle, kertoo Mäki-Hakola.

Kilpailun sivusto ja äänestys: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/agricultural-and-rural-inspiration-awards-20