Vetoomus Kekkilälle: Viljelylevyjen tuotanto kasvihuoneviljelijöille turvattava

Suomalaiset kasvihuoneyritykset ja niissä viljeltävät kasvihuonevihannekset ovat tärkeä osa kotimaista ruokahuoltoa ja omavaraisuutta. Suomalaiset arvostavat tuoreita ja turvallisia kotimaisia vihanneksia. Kasvihuoneissa viljeltiin vuonna 2022 noin 100 miljoonaa kiloa puhdasta kotimaista ruokaa. Kotimaiset tomaatit, kurkut ja salaatit kattavat jopa neljäsosan meidän suomalaisten syömistä tuoreista vihanneksista.              

Neovan tytäryhtiö Kekkilä-BVB on sulkemassa Haukinevan kasvualustatehtaan osana yrityksen tehostamistoimia. Samalla loppuu kasvihuoneviljelyssä erityisesti tomaatilla ja kurkulla käytössä olevan tärkeän kasvualustan, viljelylevyjen, tuotanto. Muu tuotanto pystytään siirtämään muihin tehtaisiin.

Haukinevan kasvualustatehtaan sulkemisen johdosta viljelylevyjen tuotanto uhkaa loppua, mikä jättää viljelijät pulaan.

– Tämä on kasvihuonealalle erittäin huolestuttava ja ongelmallinen uutinen. Suuria haasteita aiheuttaa erityisesti Kekkilän esittämä tiukka aikataulu tuotannon lakkauttamisesta. Tässä ajassa viljelijöiden on lähes mahdotonta testata vaihtoehtoisten kasvualustojen toimivuutta viljelyssä, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Viljelylevyjen tilauksia ei enää oteta vastaan, ja levyjen valmistus loppuu kokonaan 30.6.2023 mennessä.

– Uuden kasvualustan ja viljelytekniikan käyttöönotto vaatii viljelijältä merkittäviä panostuksia sekä aikaa. Aikaa, jota ei tässä tapauksessa viljelijöille tarjota, Remes jatkaa.

Päätöksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia jopa vihannestuotannon huoltovarmuuteen. Haluammekin tuoda vahvasti esille viljelylevyjen tuotannon lopettamisen negatiiviset vaikutukset kasvihuoneyrittämiseen Suomessa. Viljelylevyjen tuotannolle tarvitaan lisäaikaa, jotta viljelijät ehtivät riittävässä määrin reagoida asiaan. Yritystoiminnassa nopeat toimintaympäristön muutokset voivat olla kohtalokkaita.

– Suomalaisella kasvihuonealalla on tehty erinomaista työtä niin tuotannon vastuullisuuden, kuin tuotteiden laadun eteen. Suomalainen kasvihuoneviljely on maailman huippua. Toivomme, että hyvää kehitystä ei torpata liian hätäisillä päätöksillä, Remes sanoo.

Kauppapuutarhaliitto ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) vetoavat Kekkilä-BVB:n ja Neovan edustajiin. Harkitkaa vielä päätöksenne vaikutuksia kotimaiseen kasvihuonealaan ja vihannesten tuotantoon. Antakaa viljelijöille lisäaikaa vaihtoehtoisten kasvualustojen kokeilulle ja kehittämiselle. Tehkää päätöksiä, jotka tukevat kasvihuoneyrittäjiä ja varmistavat kotimaisen puutarhatuotannon jatkuvuuden osana suomalaista huoltovarmuutta.