Puutarhatilasto 2022 on julkaistu

Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin yhteensä 305 miljoona kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Määrä on hieman suurempi kuin vuonna 2021. Puutarhayritysten määrä oli 3 050 (-193) ja niillä oli puutarhatuotannossa vajaa 19 000 hehtaaria peltoa ja 362 (-13 ha) hehtaaria kasvihuoneita. Sekä yritysten lukumäärä että kokonaisala vähenivät sekä avomaalla että kasvihuoneissa.

Risto Taskinen Nilsiästä jätti kurkun talvituotannon väliin sekä edellistalvena että tänä talvena sähkön korkean hinnan johdosta. Lue juttu Puutarha-Sanomien numerosta 1/2022

Sääolojen suhteen puutarhavuosi 2022 oli tavanomaista lämpimämpi, osassa maata jopa mittaushistorian lämpimin. Vaikka avomaalla on kastelu yleisesti käytössä, niin vedenpuute osittain rajoitti kasvua ja kastelu myös lisäsi tuotantokustannuksia. Muutenkin tuotantokustannusten kasvu oli voimakasta ja varsinkin sähkön hinnan nousu koetteli kasvihuonetuottajia. Samoin vihannesten varastointikustannukset kasvoivat.

Kasvihuonevihannestuotanto väheni

Kasvihuonevihanneksia tuotettiin 89 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli 50 ja tomaattia 34 miljoonaa kiloa. Sekä tomaatin että kasvihuonekurkun tuotantomäärät vähenivät kolmella miljoonalla kilolla. Kasvisten valotettuun talvituotantoon on erityisesti sähkön hinnalla ollut suuri vaikutus, joka alkoi jo keväällä 2022. Kuitenkin sähkön hinnan vaikutus on hyvin yrityskohtaista, riippuen sähkösopimuksen hintatasosta. Kasvihuonekurkun osalta ovat pari edellistä vuotta olleet sadon suhteen ennätyksellisiä, joten osittain kyse voi olla myös markkinoiden kyllääntymisestä, johon toki vaikuttaa myös kurkun kuluttajahinta.

– Useat kasvihuoneyritykset ovat jättäneet vihannesten talvituotannon väliin. Tämä näkyy vuoden 2022 satomäärissä. Kuluva vuosi tulee olemaan tavallisuudesta poikkeava, kun viljelyssä panostetaan luonnonvalolla viljelyyn. Tämä voi aiheuttaa ruuhkahuippuja markkinoille, koska luonnonvalolla viljely saatetaan aloittaa samoihin aikoihin ja satoakin saadaan silloin samoin aikoihin, pohtii yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Parsakaalin korjuuta Puromäen Puutarhassa Liperissä. Lue juttu Puutarha-Sanomien numerosta 8/2020.

Porkkana vihannesten ja mansikka marjojen ykkönen

Avomaan vihanneksia tuotettiin viime vuonna 189 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 76 miljoona kiloa. Kaiken kaikkiaan juurekset, kaalit ja sipuli ovat avomaan tuotannon peruskasvit, jotka myös varastoitavina tuotteina ovat ruokaturvan kannalta tärkeitä kasveja.

Puutarhamarjojen sato oli edellisvuoden tasoinen, lähes 20 miljoonaa kiloa, josta mansikan osuus oli vajaa 16 miljoonaa kiloa. Marjojen tunneliviljelyn ala kasvoi 112 hehtaariin.

Omenan hellävaraista poimintaa Rolf Blomströmin tilalla Ahvenanmaalla. Lue artikkeli Ahvenanmaan hedelmätuotannosta Puutarha-Sanomien numerosta 9/2020.

Puutarhatuotanto muuttuvassa ympäristössä

Puutarhatuotanto on perinteisesti sopeutunut muuttuviin olosuhteisiin ja markkinatilanteisiin, mutta viime aikojen muutokset ovat olleet rajuja varsinkin energiaintensiivisessä kasvihuonetuotannossa. Toisaalta uutta energiaa ja työtä säästävää teknologiaa on tullut alalle, mutta samalla on todennäköistä, että tilalukumäärä jatkaa vähenemistään.

Muutosnopeus ja reagointinopeus vaihtelee tuotantosuunnittain ja siinä missä kasvihuonehuonetuottaja päättää lyhentää viljelykautta tai etsii tomaatin erikoismuotoja, miettii hedelmänviljelijä uusien kasvien ottamista vähitellen tuotantoon. Tästä positiivisena esimerkkinä hedelmävalikoiman laajeneminen erityisesti Ahvenanmaalla. Viime vuonna tuotettiin ennätysmäärä eli 300 000 kiloa muita hedelmiä, erityisesti päärynää. Toki osa Viime kädessä kotimainen kysyntä ratkaisee puutarhaviljelyn laajuuden ja tuotevalikoiman.

Luke keräsi tilaston tiedot verkkokyselyn ja puhelinhaastattelujen avulla noin 2 800 puutarhayritykseltä. Tilasto on julkaistu Luke sivuilla, klikkaa tilastoon tästä.

https://www.luke.fi/fi/tilastot/puutarhatilastot/puutarhatilastot-2022