Monipuolinen paikallispuutarha

Puutarhatuote Hänninen tuottaa laajaa tuotevalikoimaa paikallismarkkinoille. Kevätkaudella viljellään ryhmäkasveja ja amppelikukkia. Viljelykausi jatkuu erikoisvihanneksilla ja loppuvuosi kasvatetaan joulutähtiä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Katso video tämän jutun lopusta.

Mikko Hänninen viljelee yhdessä kasvihuoneessa avomaankurkkua kesäkukkien jälkeen. Kurkut poimitaan pieninä, jolloin ne ovat parhaimmillaan säilöntään. Kurkut kiipeävät verkkoa tukenaan käyttäen, jolloin niitä ei tarvitse kiertää tukinaruihin.

PUUTARHA-SANOMAT / VIRRAT

Mikko Hännisen puutarhayritys sijaitsee Killinkoskentiellä, kuutisen kilometriä Virroilta Ähtärin suuntaan.

– Meillä on muovihuoneita runsaat 2000 neliötä. Paikallismarkkinoille viljelemme laajaa tuotevalikoimaa. Kesäkukat ovat päätuotteemme, kertoo Mikko.

Valtaosa kesäkukkaviljelmistä lopettaa viljelyn kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta Puutarhatuote Hännisellä viljely jatkuu vihanneksilla.

– Kasvihuoneessa viljelty avomaakurkku on ollut vihanneksien päätuote, mutta sen pinta-alaa on vähennetty ja erikoisvihannesten alaa lisätty. Mikko valmistui Lepaalta hortonomiksi 2014 ja puutarhayrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos 2017. Kesäkauden tuoterepertuaariin tulivat munakoiso, erikoistomaatit, paprikat, chilit ja spagettipavut.

Alpo Hänninen perusti puutarhan 40 vuotta sitten ja hän työskentelee edelleen puutarhassa.

Munakoisoa ei Suomessa juuri viljellä ja ensimmäiset vuodet menivät Mikoltakin viljelyn opetteluun.

– Munakoisosta ei saa tukea, mikä rajoittaa sen viljelyä. Yksin olen kehitellyt omaa viljelyä.

Munakoison kehitysrytmi on kuten tomaatilla, kylvö maaliskuun alussa ja istutus toukokuun alussa. Satoa saadaan juhannuksesta syyskuun puoliväliin saakka.

– Leikkaan kasvia niin, että taimesta kasvatan kahta vartta. Lannoituksessa tulee ottaa huomioon magnesium, minkä puutos aiheuttaa laatuvikoja, tietää Mikko.

– Munakoiso kerää kaikki ötökät, etenkin kirvat ja vihannespunkit. Kerran tuli kukkien mukana tappipunkkia, mutta siihenkin löydettiin Biotus Oy:n kanssa biologiset torjuntaeliöt.

Mikko toteaa, että munakoison markkinointi vaatii työtä, mutta laadussa voitetaan ulkomainen munakoiso.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022, puutarha-sanomat.fi — Lehdet (Lehden hinta on 5 €, tilaajille 181 lehden arkisto on ilmainen).