Kålossus korjaa kaalisadon

Segerstamin maatilalla on 30 hehtaaria vihanneksia. Kaalien korjuu saatiin tehokkaaksi itse rakennetulla korjuukoneella. Tila on laajentanut varastokapasiteetin miljoonaan kiloon. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Katso video jutun lopusta.

Anniina ja Mikael Segerstam viljelevät vihanneksia 30 hehtaarin alalla Uudenkarlepyyn Soklotin kylässä. Taustalla itsekulkeva ja kauko-ohjattava korjuukone, Mikaelin vyötäisillä on ohjausyksikkö.

PUUTARHA-SANOMAT / UUSIKAARLEPYY

Mikael Segerstam on kasvattanut avomaan vihannesten pinta-alaa nopeasti. Se on edellyttänyt tuotannon tehostamista ja työhuippuihin on tarvittu tehokkaat koneet. Sopivaa kaalien korjuukonetta ei ollut markkinoilla, joten hän pyysi veljeään Henryä suunnittelemaan sen.

– Veljeni antoi koneelle nimeksi Kålossus. Se onkin maailman ainoa itsekulkeva ja kauko-ohjattava korjuukone, kehuu Mikael ja iloitsee siitä, että kone on osoittautunut paremmaksi kuin mitä hän oli toivonut.

Kone on rakennettu käytettynä ostetun metsätraktorin päälle. Vetäviä pyöriä on kahdeksan, joten sillä on kantopintaa eikä se jää kiinni märällä pellolla. Hydrauliikka metsätraktorissa oli jo valmiina. Työtilaa koneen päällä on riittävästi molemmilla sivuille avautuvien levikkeiden ja peränostolavan ansiosta.

Segerstamit ovat tänä vuonna laajentaneet kylmävaraston 2000 kuution suuruiseksi. Puna- ja valkokaalit säilyvät tasaisissa olosuhteissa seuraavaan satoon saakka.

Segerstamilla on vietnamilaisia työntekijöitä ollut useita vuosia ja heihin Mikael on hyvin tyytyväinen. Mikaelin puoliso Anniina Segerstam on virkavapaalla sairaanhoitajan työstä ja hän suunnittelee sitoutumista kokopäiväisesti perheyritykseen.

Anniina kertoo, että varastotiloja on rakennettu lisää.

– Vuonna 2019 valmistui moderni varasto, jossa on pakkaamo ja kylmävarasto. Laajensimme varastoa tänä vuonna, ja nyt siihen mahtuu miljoona kiloa vihanneksia.

Kylmäkoneissamme on glykolijärjestelmä. Siinä sulatusta ei tehdä sähkövastuksilla, vaan vesisulatuksella, mitä lämmitetään kompressorin hukkalämmöllä. Ilmankosteus varastossa on 100 prosenttia ja lämpötila nolla, jolloin kerä- ja punakaalit säilyvät seuraavaan kauteen saakka.

Yrittäjät ovat investoineet aurinkopaneeleihin ja niiden asennus alkoi syyskuun alussa. Hallien katolle tulee huipputeholtaan yli 100 kilowatin paneelit.

Lue lisää ”KÅLossus korjaa KAALIsadon” -artikkelista numerosta 8/2022, www.puutarha-sanomat.fi –> Lehdet, (Lehden hinta 5 €, tilaajille kaikki 181 lehteä ovat ilmaisia.)