Berner mukaan perunabisnekseeen

Berner-konserniin kuuluva Chemigate Oy on ostanut äänienemmistön Suomen johtavasta tärkkelysperunatuotteita valmistavasta Finnamyl-konsernista, johon kuuluvat Finnamyl Oy ja Lapuan Peruna Oy. Osto vahvistaa koko kotimaista perunatärkkelyksen tuotantoketjua ja myös Chemigaten asemaa biopohjaisten tuotteiden kasvavilla markkinoilla.

Tärkkelysperunaa viljellään Suomessa 6500 hehtaarin alalla, valtaosaltaan Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Berner kasvattaa rooliaan suomalaisessa perunatärkkelyksen tuotantoketjussa sen tytäryhtiön Chemigaten ostettua äänienemmistön Finnamyl-konsernista. 30.6.2022 allekirjoitettu kauppa vahvistaa Bernerin toimintaa alkutuotannosta aina teollisuusraaka-aineiden ja tärkkelysperunasta valmistettavien elintarvikkeiden (tärkkelys ja proteiini) jalostamiseen ja myyntiin asti. Chemigatesta tuli osa Berneriä kesäkuussa 2021.

-Näemme vastuullisissa suomalaisissa elintarvikkeissa sekä biopohjaisissa tuotteissa hienoja kasvun mahdollisuuksia, joissa tärkkelysperunan rooli on merkittävä. Tehdyllä yrityskaupalla haluamme vahvistaa tätä bioperustaista kasvustrategiaamme, sanoo Berner Oy:n toimitusjohtaja Antti Korpiniemi.

Finnamyl ja Lapuan Peruna työntekijöineen tulevat jatkamaan Chemigate Oy:n tytäryhtiönä. Yrityskauppa tuo tärkkelysperunatuotantoon jatkuvuutta ja antaa sopimusviljelijöille mahdollisuuden jatkaa viljelyn pitkäjänteistä kehittämistä. Ossi Paakki jatkaa Finnamylin ja Lapuan Perunan toimitusjohtajana.

-Olemme iloisia saadessamme Finnamylille kotimaisen jatkajan. Berner on toiminnallaan osoittanut haluavansa ottaa suuren roolin perunatärkkelyksen tuotannossa ja kehittää suomalaista maataloutta. Chemigate on sitoutunut jatkamaan meneillään olevia kehitysprojekteja ja hakee aktiivisesti myös uusia käyttökohteita ja markkinoita perunaan pohjautuville tuotteille, sanoo Finnamyl Oy:n toimitusjohtaja Ossi Paakki.

Bernerin maatalousliiketoiminta on toiminut asiantuntevana kumppanina perunanviljelyssä jo vuosikymmenten ajan. Nyt tehdyn yrityskaupan myötä tätä osaamista voidaan kasvattaa edelleen yhdistämällä siihen Finnamyl-konsernin resurssit sekä sopimusviljelijöiden ammattitaito.

-Tarvitsemme osaavia viljelijöitä, jotta perunatärkkelyksen tuotanto ja kilpailukyky kehittyy myös jatkossa. Finnamylin viljelijäosakkaat ja sopimusviljelijät ovatkin hyvin keskeisessä roolissa tärkkelysperunatuotannon kehittämisessä ja toivomme yhteistyön tiivistyvän entisestään, korostaa Korpiniemi.

Liiketoiminnan kasvua jatkossakin hakeva Chemigate palvelee ratkaisuillaan kotimaista ja kansainvälistä kartonki- ja paperiteollisuutta. Yrityksen raaka-aineet ovat merkittäviltä osin suomalaisesta luonnosta peräisin olevaa, ekologisesti kestävää ohra- ja perunatärkkelystä.

– Suomalaisissa biopohjaisissa tuotteissa on valtavasti mahdollisuuksia. Kauppa tukee lisäksi toimitusvarmuuttamme, jonka merkitys asiakkaillemme on korostunut viimeisen vuoden aikana. Pitkään tärkeänä raaka-ainetoimittajanamme toiminut Finnamyl vahvistaa rooliamme kartonki- ja paperiteollisuuden luotettavana kumppanina, kertoo Chemigaten toimitusjohtaja Tom Schauman.

Finnamyl Oy:n liikevaihto 2020 päättyneellä tilikaudella oli 16,2 milj.€ ja tulos 137 000 euroa. Omavaraisuusaste oli 57 %. Se on johtava tärkkelysperunan sopimusviljelyttäjä, aktiivinen tärkkelysperunatuotteiden kehittäjä, valmistaja sekä globaali markkinoija. Finnamyl Oy:n omistavat sopimusviljelijät, toimiva johto sekä joukko yhteistyökumppaneita ja sijoittajia. Yhteensä omistajia on yli 300. Finnamyl Oy:n tuottamasta tärkkelyksestä yli puolet käytetään elintarvikkeena ja loput myydään modifioitavaksi paperiteollisuuden käyttöön. Finnamyl-konserniin kuuluvan Lapuan Perunan koko tuotanto menee paperiteollisuuden tarpeisiin. Finnamyl-konsernin historia juontaa vuoteen 1942, jolloin perunajauhon valmistus alkoi Kokemäellä. Vuonna 2022 on 80-juhlavuosi. www.finnamyl.fi

Chemigate Oy on modifioituja tärkkelyspohjaisia side- ja liima-aineita tekniseen käyttöön valmistava ja myyvä suomalainen yhtiö. Keskeinen päämäärämme on palvella asiakkaitamme luonnosta peräisin oleviin raaka-aineisiin pohjautuvilla, ekologisesti kestävillä vaihtoehdoilla, jotka täyttävät kestävän kehityksen korkeimmatkin vaatimukset. Perustamme menestyksemme henkilöstömme vankkaan osaamiseen ja asiakkaidemme tarpeiden erinomaiseen tuntemukseen.
Chemigaten liiketoiminnan juuret ulottuvat aina 1970-luvun lopulle. Yhtiön liikevaihto oli 72 miljoonaa euroa vuonna 2021. Yhtiöllä on Suomessa kolme tehdasta. Lue lisää: chemigate.fi

Berner Oy on vuonna 1883 perustettu vakavarainen suomalainen neljän liiketoiminta-alueen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset brändit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Berner-konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 417,7 miljoonaa euroa ja henkilöstön lukumäärä 604.Vastuullisuus on yksi Bernerin strategisista painopistealueista, ja olemme sitoutuneet sen jatkuvaan ja pitkäjänteiseen kehittämiseen #huomisenpuolustaja. Lue lisää: www.berner.fi