Viljely aloitetaan epävarmuudessa

Veljekset Aholainen Oy viljelee vihanneksia runsaan 60 hehtaarin alalla. Varhaiskaalin istutus lykkääntyi talvisen sään johdosta. Kokeneen työvoiman saamisessa on vaikeuksia. Kustannusten nousu tulisi saada tuottajahintoihin, mutta siihen ei saada lupausta. Lue artikkeli koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2022. Katso video varhaiskaalin istutuksesta.

Esa Aholainen tarkasteli 7. huhtikuuta itsekasvattamien ja tuontitaimien eroja istutusten viivästyessä.

PUUTARHA-SANOMAT / JOROINEN

Kolme Aholaisen veljestä – Esa, Kimmo ja Pasi – ovat aloittaneet uuden satokauden. Mieliä kuitenkin kalvaa moni epävarmuustekijä.

– Varhaiskaalit kylvettiin 22. helmikuuta, kaksi päivää ennen sodan syttymistä, sanoo Esa kasvihuoneessa, joka on täynnä istutusvalmiita kaalintaimia. Niistä puolet on kasvatettu itse ja puolet tuotu valmiina Puolasta.

Esa kertoo, että he levittivät maaliskuun lopulla hangelle biotiittia, jotta auringon säteily imeytyy.

– Viikossa hanki painui 60 senttiä – liki olemattomiin – ja alla oli roudaton maa. Sitten tuli pakkanen ja maa routaantui. Huhtikuun 5. päivänä satoi uutta lunta 15 senttiä.

Taimien oma tuotanto ja tuontitaimien tulo oli ajoitettu niin, että ne olisi istutettu huhtikuun alkupäivinä, mutta nyt Esa arvelee istutuksen lykkääntyvän huhtikuun puoliväliin.

– Huhtikuun on ollut harvinaisen kylmä. Katsotaan, miten pelto antautuu. Varhaiskaalin korjuuseen pitäisi päästä touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue lisää Esa Aholaisen haastattelusta Puutarha-Sanomien numerosta 4/2022 (lehden hinta 5 €, tilaajille koko 177 lehden arkisto on ilmainen).