Tarja Matomäki jatkaa HML:n puheenjohtajana

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry. piti 23.3. vuosikokouksen etäyhteyksin. Kokouksen puheenjohtajana oli Jukka Kittilä Pälkäneeltä. Kokousta sävytti Ukrainassa käytävä sota, mikä aiheuttaa vaikeuksia työvoiman saantiin.

Tarja Matomäki valittiin HML:n puheenjohtajaksi toiseksi kaudeksi. Lue artikkeli Mattilan marjatilasta numerosta 4/2018.

Tarja Matomäki Huittisista valittiin jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Erovuorossa oli 8 hallituksen jäsentä. Yleiskokous hyväksyi aluepiirien ehdotuksen mukaisesti seuraavat: Paula Achrén Varsinais-Suomesta, Pirkko Kämäri Hämeestä, Toni Rahkonen Varsinais-Suomesta, Sampo Keskinen Keski-Suomesta, Noora Räsänen Kuopion piiristä, Esa Runtti Pohjois-Pohjanmaalta ja Ken Mattsson Ahvenanmaalta.

Hallituksessa jatkavat Aarni Alanne, Timo Krappe, Karoliina Suutala, Simo Rasimus, Mikko Ruottinen, Tero Tolvanen ja Juhani Rauhalammi.

Vuoden laatutuottajaksi HML:n ehdotuksesta on Kotimaiset Kasvikset ry valinnut  Söderlångvikin kartanon Kemiönsaarelta. Kartanon puutarhuri Karin Arfman kiitti valinnasta ja kertoi, että kartanon 22 hehtaarin hedelmätarhasta on 10 hehtaaria uudistettu tiheäistutetuilla puilla ja ULO-varastoja on valmistunut kaksi ja kolmas aiotaan rakentaa tänä vuonna.

– Ponnistetaan iloisesti eteenpäin uudelle viljelykaudelle. Toivotaan, että kaikki viljelijät saavat asiansa järjestykseen, valoi Karin uskoa kollegoihin.

Puutarhuri Karin Arfman arvosti Söderlångvikin kartanon valintaa Vuoden laatutuottajaksi. Lue artikkelit kartanon omenatuotannosta numeroista 7/2021 ja 7/2019

Toiminnanjohtaja Miika Ilomäki esitteli kokoukselle toimintakertomuksen vuodelta 2021 ja toimintasuunnitelman tälle vuodelle.

Marjanviljelytiloja on 1556 kappaletta ja marjanviljelyn pinta-ala 7226 hehtaaria. Tilojen lukumäärä putosi edellisvuodesta 49 marjatilan verran, mutta pinta-ala kasvoi 150 hehtaaria.

  • Mansikkaa viljelee 1044 tilaa, pinta-ala on 4428 ha
  • Herukoita viljellään 786 maatilalla. Musta- ja viherherukan pinta-ala on 1760 ha, punaherukan 161 ha ja valkoherukan 43 hehtaaria.
  • Vadelmaa tuottaa 495 tilaa ja sen viljelyala on 348 ha, kasvutunneleissa vadelmaa tuotettiin 38 hehtaarin alalla.
  • Pensasmustikan on viljelyssä 227 tilalla ja pinta-ala on 120 ha.
  • Tyrnin viljely on kääntynyt laskuun, 160 tilalla on viljelyssä 89 hehtaaria tyrniä.
  • Omenan viljelyala on nyt 662 hehtaaria ja omenaa on 302 tilalla.