Pääkirjoitus nro 2/2022: Pilatuskin pesi kätensä

Kustannukset ovat maa- ja puutarhataloudessa nousseet kymmeniä prosentteja – moninkertaisesti yleistä inflaatiota enemmän.  Luonnonvarakeskuksen talousseuranta on jo vuosien ajan osoittanut, että maa- ja puutarhatalous on keskimäärin vahvasti tappiollista. Kun päälle nyt vyöryy raju kustannusten tsunami, niin tuotannon jatkuminen Suomessa on vakavasti uhattuna, kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanominen numerossa 2/2022.

Puutarha-Sanominen numerossa 2/2022 kerrottiin, että perunaa on varastoissa niukasti, mutta hinta on pohjamudissa – Euroopan halvinta.

Samanaikaisesti kun alkutuotanto on alhossa, kauppa kertoo huipputuloksista. Sekä S-ryhmä että Kesko vakuuttavat olevansa kotimaisen tuotannon asialla, kun heidän myymistään elintarvikkeista 80 prosenttia on kotimaisia. Hyvä niin.

Kotimaisuuden arvostus on iskostunut kuluttajiin. He haluavat ostaa kotimaista ja mieluiten lähiruokaa. Iso kysymys on, voivatko he tulevaisuudessa saada sitä? Maatalous- ja puutarhayritykset eivät voi jatkaa tappioiden tekemistä loputtomiin.

Kaupparyhmät ovat ylivoimaisen vahvassa asemassa elintarvikeketjussa. Siten heillä on vastuu elintarvikeketjun toimivuudesta jatkossakin. Jos ketjun alkupään lenkit katkeilevat eivätkä kuluttajat saa haluamiaan kotimaisia elintarvikkeita, vastuu on kaupan johtoportaan. Tiedän, että vähittäiskauppojen väki kantaa aidosti huolta tuottajien tilanteesta.

Ajatellaanko keskusliikkeissä vain seuraavan kvartaalin tulosta ja pelätään iltapäivälehtien ostoskorivertailuja?  Katse pitää suunnata parin vuoden päähän ja pohtia strategisesti sitä vaihtoehtoa, että elintarvikehankinnat joudutaankin tekemään maailmalta, ehkäpä Kiinasta saakka.

Keskusliikkeet ovat pesseet kätensä alkutuotannon ongelmasta sanomalla, että kauppa ei juurikaan osta viljelijöiltä, vaan elintarviketeollisuudelta. Kaupan neuvotteluvoima elintarviketeollisuudesta on kuristava eikä teollisuudella ole tilityskykyä viljelijöille kuin jakojäännöksen verran.

Ruokaperuna ostetaan tuottajilta ja pakkaajilta, ja sen hinta Suomessa on puolet siitä, mitä se on Venäjällä, Baltiassa ja Ruotsissa. Tästä Pilatuskaan ei voisi käsiään pestä, tiivistyi Puutarha-Sanomien pääkirjoitus.

—-

Voit lukea koko lehden näköislehtenä tästä linkistä, lehden hinta on 5 €,  tilaajille koko 175 lehden arkisto on ilmainen. Voit tilata Puutarha-Sanomat 39 €:n tarjoushintaan tästä linkistä.