Kesko aikoo kirittää tavarantoimittajat päästövähennyksiin

– CDP:n kansainvälisen ilmastonmuutoskyselyn tulokset on julkaistu: Kesko on yksi maailman 200:sta yrityksestä, joka sai korkeimman arvosanan ’A’ ilmastotyöstään, kertovat vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio ja vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo Keskon sijoittajauutisessa.

Keskon seuraava askel on ulottaa päästövähennystavoitteensa koko arvoketjuun. Tavoitteena on, että 2/3:lle Keskon suorien tavarantoimittajien päästöistä tulee olla asetettuna tieteeseen perustuvat vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Globaali, voittoa tavoittelematon CDP-ympäristöjärjestö kerää vuosittain yrityskohtaista tietoa ilmastonmuutoksen hillinnästä ja sopeutumisesta ilmastonmuutokseen erityisesti sijoittajien käyttöön. Kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet ja -teot nostivat Keskon CDP:n kansainvälisessä ilmastonmuutoskyselyssä 2021 toisena peräkkäisenä vuonna valioluokkaan eli A-listalle.

A-listalle päässeiden yritysten raportointi on kattavaa, yritykset ymmärtävät ja hallitsevat laajasti ympäristöriskejään sekä toimivat ympäristön kannalta parhaiden käytäntöjen mukaisesti ja ovat asettaneet kunnianhimoisia ja vaikuttavia tavoitteita.

Maailmanlaajuisesti CDP:n Climate A-listalle pääsi 200 yritystä, joista suomalaisia ovat Keskon lisäksi Kone, Metsä Board ja TietoEvry. CDP:n ilmastonmuutoskyselyyn 2021 vastasi yli 13 000 yritystä.

Tavarantoimittajat mukaan päästövähennyksiin

K-ryhmän merkittävimmät ilmastovaikutukset aiheutuvat oman toiminnan päästöjen lisäksi tuotteiden arvoketjun päästöistä. Epäsuorat Scope 3 -päästöt syntyvät myytävien tuotteiden ja palveluiden elinkaaren aikaisista päästöistä, kuten raaka-aineiden alkutuotannosta, tuotteiden valmistuksesta, pakkauksista, kuljetuksista ja tuotteiden käytöstä.

K-ryhmän tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toiminnan ja kuljetusten päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Oman toiminnan lisäksi K-ryhmä ulottaa päästövähennystavoitteensa koko arvoketjuun. Tavoitteena on, että 2/3:lle Keskon suorien tavarantoimittajien päästöistä tulee olla asetettuna tieteeseen perustuvat vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

– Kutsuimme alkuvuodesta CDP:n Supply Chain -ohjelman kautta tavarantoimittajiamme tekemään päästövähennyksiä ja raportoimaan niistä CDP:lle. On hienoa nähdä, että erittäin monella yhteistyökumppaneistamme on jo kunnianhimoiset päästötavoitteet, sanoo Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio.

Kauppojen energiaratkaisut ilmastotyön keskiössä

K-ryhmän keskeisiä keinoja päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi ovat 100 % uusiutuvan energian käyttö, energiatehokkuuden parantaminen ja biopolttoaineisiin siirtyminen kotimaan kuljetuksissa.

Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua vuodesta 2017 alkaen.

Kauppojen energiatehokkuuden parantamisessa keskeistä on kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen energiankulutuksen analysoinnissa.

K-ryhmän kaikilla toimialoilla on mahdollisuus – ja isona toimijana vastuu – tarjota asiakkailleen ratkaisuja ilmastovaikutusten pienentämiseksi, sillä asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat. Kestävämpiin valintoihin ohjaa muun muassa K-Ostokset-palvelu, joka tarjoaa asiakkaille heidän ruokaostostensa hiilijalanjälki-, kotimaisuus- ja ravitsemusmittarit.