Viljasato 2000-luvun pienin – perunasato väheni 11 prosenttia

Tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viljasato oli 2000-luvun pienin: yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992.

Nyt julkistetussa Luken satoarviossa ei ole puutarhakasvien satoja, vaan ne julkaistaan maaliskuussa 2022.

Perunasato jäi 554 miljoonaan kiloon, missä vähennystä viime vuoteen on 11 %.

  • Ohrasato, 1 023 milj. kg, pieneni viime vuodesta 26 %
  • Kaurasato, 783 milj. kg, pieneni 34 %
  • Vehnäsato, 683 milj. kg, kasvoi 1 %
  • Ruissato, 64 milj.kg, pieneni 5 %
  • Rypsi- ja rapsisato, 41 milj. kg, kasvoi 33 %
  • Perunasato 554 milj.kg – väheni 11 %
  • Hernesato 43 milj. kg, pieneni 20 %

– Maatiloilla on nyt yleisesti taloudellisesti tiukka tilanne. Vuonna 2018 oli myös heikko viljavuosi, tuolloin jäätiin noin 2,7 miljardin kilon viljasatoon. Useiden viime vuosien heikkojen satovuosien lisäksi viljelijöitä huolettaa ensi kesän kylvöjen onnistuminen rajusti nousseiden lannoitehintojen takia, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Ohrasato heikoin lähes 50 vuoteen

Suomessa eniten viljelty vilja on ohra. Tänä vuonna korjatun noin yhden miljardin kilon ohrasadon osuus koko viljasadosta on 40 prosenttia. Viimeksi yhtä huono ohrasato saatiin vuonna 1974, jolloin jäätiin alle miljardin kilon. Runsaan rehukäytön lisäksi ohra on tärkeä mallasteollisuuden raaka-aine.

Ohran ohella kaurasta, vehnästä ja rukiista korjattiin keskimääräistä pienemmät sadot. Kymmenen vuoden jaksolla tarkasteltuna satomäärät olivat kauralla ja rukiilla neljänneksen ja vehnällä viidenneksen pienempiä.

Luomusato noin neljänneksen viime vuotta heikompi

Viljan luomutuotanto on ollut viimeiset kymmenen vuotta jatkuvassa kasvussa. Vuoden 2021 luomuviljasato oli 113 miljoonaa kiloa eli noin neljä prosenttia kokonaisviljasadosta. Luomuviljan sato tekee notkahduksen tuotannon kasvuun. Luomuviljasato jäi viljan kokonaissadon tapaan yli 20 prosenttia vuoden 2020 satoa pienemmäksi, vaikka korjuuala pysyi lähes ennallaan.

Satotilastossa mukana kaikki Suomen tärkeimmät peltokasvit

Satotilaston ennakkotilasto vuoden 2021 sadosta perustuu noin 4 100 maatilan tietoihin, joista luomutiloja oli noin 480. Tänä syksynä satotiedot kerätään noin 6100 maatilalta. Satotietojen tiedonkeruu päättyy joulukuun alussa ja lopullinen satotilasato 2021 valmistuu helmikuun 17. päivä. Valmistuvan tilaston voi tilata omaan sähköpostiin verkkosivulla: https://stat.luke.fi/tilaa-tilastoja

Suomessa on seurattu kotimaisen peltokasvituotannon määrää tärkeimpien tuotantokasvien osalta jo yli sata vuotta. Luonnonvarakeskuksen tilastotietokannassa on saatavilla historiatietoja sekä eri puolilta Suomea peltokasvituotannon määrätietoja. Satotilasto kertoo, kuinka suuri sato Suomen pelloilta korjattiin muun muassa seuraavista peltokasveista: ruis, vehnä, ohra, kaura, rypsi, rapsi, peruna, sokerijuurikas, kuivaheinä ja säilörehu. Tietoja on vuodesta 1920 lähtien. Luomusadon osalta tietoja on vuodesta 1999 alkaen.